Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης και της ασφάλισης, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτικών κεφαλαίων που δρουν στον τομέα της υγείας. Το πρόσφατο σχέδιο νόμου που ήρθε στη βουλή με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης» υπηρετεί αυτήν ακριβώς την πολιτική.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση το Υπουργείο επιχειρεί να ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση των παιδοογκολογικών τμημάτων των νοσοκομείων παίδων «Αγίας Σοφίας» και «Αγλαΐας Κυριακού». Εντάσσει αυτά τα τμήματα υπό την κοινή πλέον διοίκηση του ΝΠΙΔ, ιδιωτικού «μαγαζιού» ΕΛΠΙΔΑ της Μ. Βαρδινογιάννη, το οποίο βαφτίζει νοσοκομείο, χωρίς να είναι, αφού υπολείπεται και σε ειδικότητες και σε εξοπλισμό. Μετακινεί υποχρεωτικά το ιατρικό προσωπικό από το δημόσιο σε αυτό το ΝΠΙΔ και προβλέπει ότι το «Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”» δύναται να αιτείται προς την 1η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ) την απόσπαση μονίμου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού πάσης φύσεως από άλλα Νοσοκομεία της ίδιας Υ.ΠΕ. κατά παρέκκλιση των οικείων διατάξεων περί αποσπάσεων. Το προσωπικό αποσπάται με απόφαση του Διοικητή της Υ.ΠΕ. για χρονική διάρκεια ενός (1) έτους».

Το υπουργείο Υγείας μετατρέπει την υγεία των παιδιών και μάλιστα ογκολογικών ασθενών σε πηγή κερδών για τις ιδιωτικές κλινικές. Χαρίζει υποδομές και προσωπικό για να ταΐζει τους ιδιώτες που θα κερδοφορούν στις πλάτες των ασθενών. Αν αναλογιστεί κανείς τι είναι διατεθειμένος να κάνει ένας γονιός για την υγεία του παιδιού του μπορεί εύκολα να συμπεράνει ότι αυτά τα κέρδη θα είναι τεράστια. Οι ασθενείς και στην προκειμένη περίπτωση οι γονείς θα καλούνται ανά πάσα στιγμή να πληρώσουν για παροχές που μέχρι τώρα είναι δωρεάν. Επιπλέον το υπουργείο ανοίγει τον δρόμο για υποχρεωτικές αποσπάσεις από τα δημόσια νοσοκομεία στις ιδιωτικές κλινικές.

Εκτός από την παράδοση της μοναδικής δημόσιας παιδοογκολογικής μονάδας της χώρας, με την υποδομή και το προσωπικό της, στο ΝΠΙΔ «Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα», η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδίδει και τον έλεγχο και την παρακολούθηση των μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων σε άλλο ΝΠΙΔ, το «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο». Ουσιαστικά αφαιρεί την παρακολούθηση και τον έλεγχο μεταμόσχευσης οργάνων- κυρίως νεφρού- από τα δύο Δημόσια Εργαστήρια Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας του ΕΣΥ, διαπιστευμένα για το έργο τους εδώ και 40 χρόνια που υποστηρίζουν τη μεταμόσχευση οργάνων για όλη την Κεντρική και Νότια Ελλάδα!

Επιπλέον, στον νόμο για τον «προσωπικό γιατρό» περιέχονται ρυθμίσεις τις οποίες επιχειρούν να εφαρμόσουν εδώ και κάποια χρόνια με μεγάλη αποτυχία. Το μέτρο του προσωπικού γιατρού όχι απλά δεν συνιστά κάποια ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, όπως υποκριτικά αναφέρουν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, αλλά αντιθέτως συνιστά πλήρη υποβάθμιση και φραγμό για εξειδικευμένες εξετάσεις καθώς και για νοσηλείες. Για αυτό άλλωστε το υπουργείο Υγείας δεν έχει κανένα πρόβλημα να βαφτίσει τους αγροτικούς και τους ειδικευόμενους γιατρούς σε «προσωπικούς γιατρούς», κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται αφού οι γιατροί αυτοί δεν είναι ακόμα ειδικευμένοι.

Ο «προσωπικός γιατρός», με βάση τον νόμο, μπορεί να είναι αγροτικός, ειδικευόμενος, ιδιώτης ή γιατρός του δημοσίου. Η κυβέρνηση βάζει τους ιδιώτες γιατρούς στους σχεδιασμούς της για την πετσοκομμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, φορτώνοντας στους ασθενείς το κόστος των αμοιβών τους, χωρίς μάλιστα να ορίζει κάποιο πλαφόν. Το μέτρο αυτό έχει ως στόχο τον περιορισμό της πρόσβασης σε αναγκαίες εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις και σε δημόσια νοσοκομεία.

Επιπλέον, οι αποδοχές του «προσωπικού γιατρού» συνδέονται με την απόδοσή του σε σχέση με τα προγράμματα πρόληψης, όπου πέραν της αμοιβής του θα λαμβάνει επιπλέον ποσά, ανάλογα με το εάν επιτυγχάνει υψηλά ποσοστά προληπτικών εξετάσεων στον πληθυσμό αναφοράς του, ενώ σε περίπτωση που τα ποσοστά του υπολείπονται των στόχων θα υπάρχουν «ποινές», οι οποίες δεν διευκρινίζονται. Με άλλα λόγια ο προσωπικός γιατρός θα πρέπει να προωθεί προληπτικές εξετάσεις οι οποίες στη συντριπτική πλειοψηφία θα πραγματο­ποιούνται στον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια στιγμή να θυμίσουμε ότι το υπουργείο βάζει όριο στις εξετάσεις και στα φάρμακα που συνταγογραφούνται.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας υποχρηματοδοτούν και ρημάζουν όλες τις δημόσιες δομές υγείας, για να παρουσιάσουν τους ιδιώτες ως σωτήρες. Από τη μία, υποστελέχωση και διάλυση του ΕΣΥ και από την άλλη, προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κεφαλαίων στην υγεία. Επιχειρούν να μετατρέψουν ακόμα και τον παιδικό καρκίνο σε εμπόρευμα στα χέρια των ιδιωτών. Αυτό είναι το όραμά τους για το νέο ΕΣΥ.

Ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης και της ασφάλισης, οι έχοντες θα πληρώνουν, οι μη έχοντες θα δανείζονται και όσοι δεν θα μπορούν ούτε να δανειστούν θα αποκλείονται από το κοινωνικό αγαθό της περίθαλψης.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας ανταποκρινόμενος στις «πιέσεις», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε, των ασφαλιστικών εταιρειών, παρουσίασε τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλισης. Διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό ασφαλιστικό κλάδο πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ το Υπουργείο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τη δημιουργία ιδιωτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων που θα χρησιμοποιούνται από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και στα δημόσια νοσοκομεία. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα δίνουν στους πελάτες τους κάρτες για παροχή υπηρεσιών υψηλότερου επιπέδου στις ιδιωτικές κλινικές, αλλά και φθηνότερες κάρτες για ανθρώπους με χαμηλότερο εισόδημα για πρόσβαση στις καλύτερες κλινικές του ΕΣΥ.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα των ασφαλιστικών εταιρειών για τη δημιουργία τιμοκαταλόγου προκειμένου να μην χάνουν την «πελατεία» τους από τις ξαφνικές ανατιμήσεις. Οι ιδιώτες παραπονέθηκαν ότι το μερίδιο της «πίτας» είναι χαμηλό, το ποσοστό ιδιωτικών ασφαλιστηρίων στην Ελλάδα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στο 30-40% και ο υπουργός Υγείας τους διαβεβαίωσε ότι με τη διεύρυνση των ΣΔΙΤ και το νέο σύστημα αξιολόγησης των νοσοκομείων (DRGs) , η πίτα για τους ιδιώτες θα μεγαλώσει. Αυτά λέχθηκαν στην 6η Εθνική Συνδιάσκεψη Εκλεγμένων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στα Επιμελητήρια της χώρας, όπου ο υπουργός Υγείας επί της ουσίας κλήθηκε να πάρει μέτρα προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ο υπουργός Υγείας άλλωστε υιοθετεί όλο και μεγαλύτερο κυνισμό στον λόγο του προκειμένου να μας εξοικειώσει με τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησής του: «πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα πληρώνουμε» ..αυτή ήταν η απάντησή του σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις αυξήσεις των τιμών στα φάρμακα. Αυτή θα είναι η απάντησή του για κάθε νέα ιδιωτικοποίηση, για κάθε νέα αύξηση εισφοράς, για κάθε φορά που οι ασθενείς θα καλούνται να βάλουν το χέρι όλο πιο βαθιά στην τσέπη, για κάθε φορά που κάποιος θα πετιέται και θα πεθαίνει εκτός ΕΣΥ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι υπουργός των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρηματικών ομίλων και funds που δραστηριοποιούνται στην υγεία, σε βάρος της υγείας των εργαζομένων και του λαού. Ο λόγος του ενσωματώνει όλο και περισσότερο αυτή την αλήθεια. Η πολιτική που υπηρετεί είναι εγκληματική και πρέπει να ανατραπεί. Καμία ιδιωτικοποίηση να μην περάσει. Άμεση ενίσχυση και χρηματοδότηση του ΕΣΥ, μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.