Δεν έχουν τελειωμό τα εργατικά “ατυχήματα” τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Μέσα σε 6 μέρες θρηνήσαμε 6 νεκρούς εργάτες, ενώ ο αριθμός δυστυχώς αυξάνεται πια σχεδόν καθημερινά και τις επόμενες μέρες προστέθηκαν άλλοι 2 εργάτες.
Συγκεκριμένα στις 4 Οκτώβρη, ακόμα ένας διανομέας έχασε την ζωή του στο Μενίδι αφού συγκρούστηκε με διερχόμενο φορτηγό. Ο κλάδος των διανομέων μετράει δεκάδες θύματα, καθώς αναγκάζονται να δουλεύουν 12 και 13 ώρες για να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο με τις μειωμένες αμοιβές που δίνουν οι πλατφόρμες. Αυτοί είναι και οι λόγοι που την προηγούμενη εβδομάδα οι διανομείς βγήκαν σε απεργιακή κινητοποίηση.
Την επόμενη κιόλας μέρα, το Σάββατο, ένας φύλακας εργοταξίου στη Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας έχασε την ζωή του όταν μετά από πλημμύρα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, με το εργατικό κέντρο να καταγγέλλει πως το εργοτάξιο βρίσκεται σε ακατάλληλο σημείο, καθώς είναι μέσα σε ρέμα και δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Την ίδια μέρα σε ένα τυροκομείο στην Αχαΐα ένας 36χρονος εργαζόμενος έχασε τη ζωή του όταν κεραυνοβολήθηκε μετά την επαφή του με ηλεκτροφόρο καλώδιο
2 μέρες μετά μια 25χρονη εργάτρια σε εκκοκκιστήριο στη Λάρισα σκοτώθηκε όταν εγκλωβίστηκε σε πρέσα βαμβακιού, η οποία όπως αποδείχθηκε δεν είχε μηχανισμό ασφαλείας.
Την προηγούμενη εβδομάδα άλλοι 2 εργάτες έχασαν τη ζωή τους. Στην Κέρκυρα ένας εργάτης που δούλευε σε υπεργολαβία και εκτελούσε εργασίες σε αναβατόριο, έπεσε από τον πέμπτο όροφο όταν το καλάθι αναποδογύρισε, το άλλο περιστατικό σημειώθηκε στο Ρέθυμνο, όπου μετανάστης εργάτης έπεσε από σκαλωσιά σε μάνδρα οικοδομικών υλικών.
Τέλος τις τελευταίες μέρες δύο 42χρονοι σκοτώθηκαν. Ο ένας εργάτης οικοδομής στην Καλαμάτα έπεσε από πρώτο όροφο καθώς τοποθετούσε κάγκελα. Ο δεύτερος ηλεκτρολόγος στην Κω, έπαθε ηλεκτροπληξία ενώ δούλευε σε ξενοδοχείο του νησιού.
Δεκάδες είναι τα εργατικά “ατυχήματα” με μεγάλο ποσοστό από αυτά να είναι θανατηφόρα ή να έχουν οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς εργαζομένων.
Φαίνεται πως οι εργοδότες έχουν αποθρασυνθεί εντελώς με τις πλάτες φυσικά της κυβέρνησης. Τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας με 6ήμερα 12ωρα και 13ωρα, καθώς και η απουσία και η μη τήρηση οποιουδήποτε ελέγχου από πλευράς κυβέρνησης, βάζουν καθημερινά σε πολύ μεγάλο κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και εργάτες.
Σύμφωνα με στοιχεία της επιθεώρησης εργασίας, το 2023 σημειώθηκε ρεκόρ εργατικών ατυχημάτων μετά το 2000 που ήταν η πρώτη χρονιά καταγραφής.
Συγκεκριμένα σημειώθηκαν σχεδόν 15.000 ατυχήματα με τα 108 να είναι θανατηφόρα. Αυτόν τον αριθμό νεκρών έχουμε υπερβεί ήδη το 2024! Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε πως σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat στη χώρα μας καταγράφονται μόνο το 30-40% των ατυχημάτων!