ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία καταγγέλλοντας τις εργασιακές συνθήκες και τη δραματική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ.
Νοσοκομεία και κέντρα Υγείας που υπολειτουργούν, εξευτελιστικά χαμηλοί μισθοί, εξοντωτικές συνθήκες εργασίας με υπερεφημέρευση και μαζικές παραιτήσεις γιατρών. Αυτή είναι η εικόνα του ΕΣΥ μόλις δύο χρόνια μετά τον covid.
Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία βρίσκονται στο 5,5% του ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ.
Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 κλίνες νοσηλείας ανά 100.000 κατοίκους, όταν μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.
Το 35% του προσωπικού του ΕΣΥ εργάζεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Αυτή τη στιγμή οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες αποτελούν το 40% των συνολικά αναπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών.
Αυτή τη στιγμή 100.000 ασθενείς βρίσκονται σε λίστες αναμονής για να χειρουργηθούν. Τα απογευματινά χειρουργεία δεν μείωσαν τις λίστες. Μέσα σε 7 μήνες λειτουργίας του μέτρου έχουν γίνει 5.500 απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή με ασθενείς κυρίως εκτός λίστας αναμονής.
Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από προσωπικό. Τα ασθενοφόρα λόγω έλλειψης διασωστών σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν με πλήρωμα ένστολους, που δεν γνωρίζουν από διάσωση, ή με το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό. Πολλά Κέντρα Υγείας λόγω έλλειψης προσωπικού και γιατρών δεν λειτουργούν όλο το 24ωρο.
Στα νοσοκομεία οι οργανικές θέσεις είναι περίπου 95.000, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις φτάνουν τις 45.000. Σ’ αυτές υπηρετούν 25.000 συμβασιούχοι πολλών μορφών.
Από τον Ιανουάριο του 2022 έως και τον Αύγουστο του 2024, σε 2,5 χρόνια, το τακτικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας μειώθηκε κατά 4.159 υπαλλήλους.
Στη θέση αυτών των υπαλλήλων, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, έγιναν προσλήψεις 281 υπαλλήλων τακτικού προσωπικού του Υπουργείου Υγείας, παρότι ενσωματώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των προσλήψεων της προκήρυξης των 4.000. Δηλαδή είχαμε ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού.
Οι μισθοί κινούνται κοντά στην περιοχή του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη και είναι μικρότεροι από τους μισθούς του 2011, ενώ έχει καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός και επιπλέον η αγοραστική αξία του μισθού σήμερα σε σχέση με το 2011 έχει μειωθεί κατά πολύ.
Οι προνοιακές μονάδες καταρρέουν λόγω κτιριακών προβλημάτων και των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό. Στις 5.000 οργανικές θέσεις υπηρετούν 2.300 υπάλληλοι όλων των σχέσεων εργασίας. Δεκάδες θέσεις φιλοξενίας είναι κλειστές, με αποτέλεσμα τις απέραντες λίστες αναμονής για φιλοξενία ευπαθών ομάδων, τα δεκάδες παρκαρισμένα παιδιά στα νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή, τα κοινωνικά περιστατικά που παραμένουν επί μακρόν στα νοσοκομεία νοσηλευόμενα επειδή δεν έχουν πού να πάνε.
Ταυτόχρονα ο νόμος-έκτρωμα για την ψυχική υγεία, που προβλέπει τη συγκεντρωτική διοίκηση των μονάδων ψυχικής υγείας υπό την κάθε υγειονομική περιφέρεια, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, θα οδηγήσει σε αποδιοργάνωση, ιδιωτικοποίηση και σε περαιτέρω ανάπτυξη των ΜΚΟ που προσφέρουν αναντίστοιχα θεραπευτικά αποτελέσματα με τα χρήματα που λαμβάνουν. Η συνένωση των μονάδων απεξάρτησης θα οδηγήσει σε αποδιοργάνωση των υφιστάμενων προγραμμάτων απεξάρτησης.
Η διάλυση του ΕΣΥ, η υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση υπηρετούν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης της υγείας. Πάνω στα ερείπια του ΕΣΥ αναπτύσσονται τα ιδιωτικά κεφάλαια της υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι στην περιφέρεια, που τα νοσοκομεία στενάζουν, διαρκώς ξεφυτρώνουν νέα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα υγείας. Οραματίζονται να μετατρέψουν την υγεία σε ακριβό εμπόρευμα κερδοφορίας των ιδιωτικών κεφαλαίων και των Funds.
Απέναντι σε όλα αυτά οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ απαιτούν:
Άμεση χρηματοδότηση και στελέχωση των δημόσιων δομών υγεία.
Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά του 13 και 14ου μισθού.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών γιατρών.
Μαζικές προσλήψεις ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά.
Ένταξη στα Βαρέα και ανθυγιεινά.
Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν και λειτουργούσαν με πλήρη στελέχωση.
Ο αγώνας των υγειονομικών να γίνει αγώνας όλου του λαού για δημόσια δωρεάν και αξιοπρεπή περίθαλψη για όλους.