Με τις εντεινόμενες δολοφονικές επιδρομές και την επιχείρηση εισβολής στον Λίβανο, τα πλήγματα σε Συρία και Υεμένη και τα σχέδια για επίθεση εναντίον του Ιράν, την ίδια ώρα που συνεχίζει το μακελειό των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ ρίχνει συνεχώς «λάδι στη φωτιά» στη Μέση Ανατολή, απειλώντας να τυλίξει όλη την περιοχή στις φλόγες του πολέμου.

Στο πλευρό του ισραηλινού στρατού εισβολής δεν είναι σταθερά μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και η Γερμανία που είναι η δεύτερη χώρα σε εξαγωγές όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ. Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε νέες αποστολές όπλων στο Ισραήλ, απορρίπτοντας την κριτική της αντιπολίτευσης πως έχει μειώσει την υποστήριξη στο κράτος – δολοφόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ΗΠΑ και Ισραήλ συντονίζονται στενά για την ισραηλινή απάντηση στις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν στις αρχές Οκτώβρη, σε αντίποινα στις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον ιρανικών στόχων και συμμάχων της Τεχεράνης στην περιοχή. Οι σχεδιασμοί που αφορούν πιθανά χτυπήματα σε πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν φαίνεται να έχουν θορυβήσει μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, ιδίως τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ. Οι χώρες αυτές ασκούν έντονες πιέσεις στις ΗΠΑ ώστε να «περιορίσουν» τις επικείμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν, και να μην πληγούν ιρανικές πετρελαϊκές πλατφόρμες και άλλες υποδομές ενέργειας, ειδάλλως ενδέχεται να δεχτούν και οι ίδιες πλήγματα από το Ιράν ή συμμάχους του στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις διεθνείς τιμές πετρελαίου αλλά και για την αμερικανική οικονομία, λίγες βδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές.

Πατώντας στις ανησυχίες αυτές, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγκτσί, πραγματοποίησε περιοδεία σε χώρες της περιοχής. Προειδοποίησε τους συνομιλητές του σε Ριάντ και Ντόχα ότι τυχόν διευκολύνσεις χωρών της περιοχής στα ισραηλινά αεροπλάνα θα θεωρηθούν από το Ιράν «εχθρική ενέργεια» και θα αντιμετωπιστούν ανάλογα.

Στο πολεμικό πεδίο, συνεχίζεται η σοβαρή κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων σε τρία μέτωπα. Το μακελειό κατά του Παλαιστινιακού λαού με βομβαρδισμούς και επιδρομές στη βόρεια και κεντρική Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει η δολοφονική στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ, επιχειρώντας στο βορρά να προχωρήσει το σχέδιό του για δημιουργία «στρατιωτικής κατοχικής ζώνης». Ήδη στην κατεστραμμένη Γάζα έχουν σκοτωθεί πάνω από 42.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, και έχουν τραυματιστεί πάνω από 98.600, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες υποφέρουν χωρίς τρόφιμα, φάρμακα, υποδομές.

Η κλιμάκωση των επιθέσεων του στρατού στο βόρειο τμήμα της Γάζας έχει στόχο τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας», με τον ισραηλινό στρατό να καλεί τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τα νότια. Ως εκ τούτου, οι επιθέσεις θυμίζουν το πρώτο διάστημα σφοδρών επιθέσεων κατά αμάχων. Παράλληλα οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εντείνουν τις σχεδόν καθημερινές επιδρομές σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Όχθης, ενώ κλιμακώνουν το ανθρωποκυνηγητό και τις δολοφονίες Παλαιστινίων.
Το δεύτερο μέτωπο κλιμάκωσης των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού είναι αυτό του Λιβάνου, με τις επιχειρήσεις χερσαίας εισβολής στον νότιο Λίβανο και τις εντεινόμενες επιδρομές στην πρωτεύουσα Βηρυτό και σε όλη τη χώρα, με τις ισραηλινές δυνάμεις ωστόσο να συναντούν ισχυρή αντίσταση από Λιβανέζους μαχητές της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο από τις 23 Σεπτέμβρη. Συνολικά, από τον περασμένο Οκτώβρη, οι νεκροί στον Λίβανο από ισραηλινά πυρά ξεπερνούν τους 2.000, μεταξύ των οποίων 261 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας. Υπολογίζεται ότι από τις 23 Σεπτεμβρίου, που ξεκίνησε η κλιμάκωση των αεροπορικών επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους πάνω από 1,2 εκατ. άνθρωποι, εκ των οποίων τουλάχιστον 419.000 αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Συρία. Από τα πάνω από 1.050 κέντρα υποδοχής εκτοπισμένων σε όλη τη χώρα, σε τουλάχιστον 800 επικρατεί το αδιαχώρητο. Εμπόδιο στις επιχειρήσεις χερσαίας ισραηλινής εισβολής είναι και η αποστολή περίπου 10.400 κυανοκράνων του ΟΗΕ, αποστολή γνωστή ως UNIFIL, που παραμένουν παρατεταγμένοι σε θέσεις κλειδιά της λεγόμενης «μπλε γραμμής» ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο. Οι κυανόκρανοι δέχονται απροκάλυπτα εν ψυχρώ επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, που έχει κατεβάσει περίπου 20.000 στρατιώτες για να ενισχύσει τις γραμμές εισβολής στον Λίβανο, δίχως τα «θεαματικά» αποτελέσματα που ανέμενε.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Χεζμπολάχ απάντησε πραγματοποιώντας επίθεση με μπαράζ πυραύλων και drone σε ισραηλινή στρατιωτική βάση κοντά στην Μπινγιαμίνα, νότια της Χάιφα. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 4 Ισραηλινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 67, εκ των οποίων οι 7 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η επιτυχία της επίθεσης, που ανέδειξε ξανά τα τρωτά σημεία του δήθεν «άτρωτου» αντιπυραυλικού συστήματος του Ισραήλ, κατέστη εφικτή με έναν συνδυασμό διαδοχικής εκτόξευσης πυραύλων, που επέτρεψε σε βομβαρδιστικά – drone της οργάνωσης να περάσουν «απαρατήρητα» και να φθάσουν ως τη στρατιωτική βάση, όπου είχε την έδρα της η ταξιαρχία Γκολάνι που δρα στις επιχειρήσεις εισβολής στον νότιο Λίβανο.

Το τρίτο μέτωπο στο οποίο το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις είναι η Συρία. Οι επιθέσεις σε νότιες συριακές περιοχές, στην πρωτεύουσα Δαμασκό, αλλά και αλλού φέρεται να έχουν στόχο ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ, συριακών πολιτοφυλακών και Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», με βασικό μέλημα τη διατάραξη του ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ. Από τις επιθέσεις αυτές βέβαια αυξάνονται τα θύματα μεταξύ αμάχων. Η αντικυβερνητική ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» υπολογίζει ότι από τον Ιανουάριο του 2024 οι ισραηλινές πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία προκάλεσαν την καταστροφή 190 στόχων και τον θάνατο πάνω από 296 ατόμων.
Όλα αυτά προκαλούν αντιδράσεις σε συμμάχους της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, με τους Υεμενίτες Χούθι να εξαπολύουν νέες επιθέσεις, πλήττοντας μεταξύ άλλων και πάλι τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα.