Με πρόσχημα «την αυξημένη επιθετικότητα που εκδηλώνεται κατά των δασκάλων», η ακροδεξιά Μελόνι, ακραιφνής υμνητής του μουσολινισμού, επαναφέρει στη σχολική ζωή μέτρα ακραίου αυταρχισμού και πειθάρχησης των μαθητών, εμπνευσμένα από τον πολιτικό της πατέρα.

Οι λεγόμενοι «βαθμοί συμπεριφοράς» είναι κακέκτυπο του φασιστικού εκτρώματος του 1924. Αποτελούν μέρος ενός νομοσχεδίου που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο στις 25/9. Δίνει στους διευθυντές και τους δασκάλους τη δυνατότητα να αφήνουν τους μαθητές στην ίδια τάξη ανάλογα με τη «συμπεριφορά-διαγωγή τους». Πιο συγκεκριμένα, μαθητές γυμνασίου και λυκείου που θα λάβουν «βαθμό συμπεριφοράς» 5 και κάτω, θα μένουν στην ίδια τάξη, ακόμη και αν οι επιδόσεις τους στα μαθήματα βαθμολογούνται ικανοποιητικά. Οι μαθητές λυκείου που η διαγωγή τους θα βαθμολογείται με έξι στα δέκα, υποχρεούνται να δώσουν τεστ πολιτικής αγωγής. Οι βαθμοί συμπεριφοράς θα έχουν καταλυτική επίδραση και στην κρίσιμη διαδικασία των εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο υπουργός παιδείας της Μελόνι υπεραμύνθηκε του νέου αντιεκπαιδευτικού εκτρώ­ματος τονίζοντας τα εξής: «η μεταρρύθμιση των βαθμών για τη συμπεριφορά αποκαθιστά τη σημασία της ατομικής ευθύνης, καθιστά κεντρικό στοιχείο τον σεβασμό των ανθρώπων και των δημόσιων αγαθών και αποκαθιστά την αυθεντικοποίηση των εκπαιδευτικών».

Είναι φανερό πως με προπαγανδιστικό περιτύλιγμα την «αποκατάσταση της εξουσίας των εκπαιδευτικών» και τον «σεβασμό των ανθρώπων και των δημόσιων αγαθών» που θα φέρνουν την ικανοποιητική βαθμολόγηση της «μαθητικής διαγωγής», ανοίγει ο δρόμος για την ποινικοποίηση και το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων (πχ των γενικών συνελεύσεων) και των μαζικών κινητοποιήσεων (πχ καταλήψεις) των μαθητών. Μετατρέπονται παράλληλα οι εκπαιδευτικοί σε παιδονόμους. Τέλος το νέο νομοθετικό τερατούργημα προβλέπει πρόστιμα που κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ για «επιθέσεις ή βία κατά του προσωπικού των σχολείων». Η Μελόνι επιχειρεί έτσι να «λύσει» με τον εκφοβισμό και την καταστολή το κοινωνικό πρόβλημα της «αύξησης των επιθέσεων κατά των δασκάλων κατά 110% από τις αρχές του έτους σε σύγκριση με το 2023». Η «νέα νομοθετική παρέμβαση» κατοχυρώθηκε πρώτα από την ιταλική Γερουσία και μετέπειτα υπερψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων με 154 ψήφους υπέρ, 97 κατά και 7 αποχές.