Πρώτη δύναμη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, αναδείχτηκε το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία Κυριακή του Σεπτέμβρη στην Αυστρία, αφήνοντας στη δεύτερη θέση και με μεγάλες απώλειες το Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ και στην τρίτη το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ).
Το FPÖ -κόμμα που ιδρύθηκε από πρώην ναζί τη δεκαετία του 1950- κέρδισε συγκεκριμένα το 28,9% των ψήφων ακολούθησε το Λαϊκό Κόμμα με 26,3%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκέντρωσε 21,1%. Οι Πράσινοι υπέστησαν συντριβή και αναδείχτηκαν πέμπτο κόμμα, ενώ το ρεφορμιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας έμεινε εκτός Βουλής, αν και κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του.
Ο αρχηγός του Κόμματος της Ελευθερίας, Χέρμπερτ Κικλ, που αυτοαποκαλείται «καγκελάριος του λαού» -χαρακτηρισμός που χρησιμοποιήθηκε κάποτε για να περιγράψει τον Χίτλερ- και είναι γνωστός για τις αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη φιλορωσική του τοποθέτηση, δήλωσε έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση με «κάθε ένα» από τα κόμματα του κοινοβουλίου.
Από την πλευρά του, το Λαϊκό Κόμμα απορρίπτει συμμετοχή σε κυβέρνηση υπό τον Κικλ, αν και δεν απέκλεισε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μαζί του, κάτι που άλλωστε έχει γίνει στο παρελθόν. Το SPO και οι Πράσινοι δήλωσαν ότι δεν θα σχηματίσουν κυβέρνηση με το FPΟ.
Ο πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ φον Μπέλεν, δήλωσε επίσης ότι δεν θα ήθελε τον Κικλ στην ηγεσία της χώρας. Έτσι αναμένεται μία νέα περίοδος με «παζαρέματα» για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι τόσο η δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού κεντροδεξιάς και Σοσιαλδημοκρατών όσο και ενός τρικομματικού συνασπισμού με το νεοφιλελεύθερο κόμμα NEOS αποτελούν πιθανά σενάρια.
Η πρώτη «ανάγνωση» του αποτελέσματος οδηγεί σε ένα συμπέρασμα που θυμίζει αρκετά τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γερμανία και άλλες χώρες: Ότι στην άνοδο της ακροδεξιάς συνέβαλαν ο αυξανόμενος πληθωρισμός, η αναιμική οικονομική ανάπτυξη που συμπιέζει τα λαϊκά εισοδήματα, η παρατεταμένη δυσαρέσκεια για τα αυστηρά κυβερνητικά μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς επίσης και η αυξανόμενη εγκληματικότητα.
Με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, στη Βιέννη διοργανώθηκαν αμέσως διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς. Η Διεθνής Επιτροπή του Άουσβιτς, η οποία ιδρύθηκε από επιζώντες του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι «η άνοδος της ακροδεξιάς προσθέτει ένα νέο, ανησυχητικό κεφάλαιο» στους φόβους και τις ανησυχίες των επιζώντων του Ολοκαυτώματος.