Σε πανυγειονομική απεργία προχωράνε ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ στις 17 Οκτώβρη, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και επικουρικού προσωπικού, ενίσχυση των δαπανών για την υγεία, κόντρα στην εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση της υγείας και της ασφάλισης.

Αυτά αποτελούν τα βασικά αιτήματα πάλης του κλάδου των υγειονομικών που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Εξοντωτικές συνθήκες εργασίας με απανωτές εφημερίες, 45.000 κενές οργανικές θέσεις, απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, τεράστιες λίστες αναμονής για διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες και χειρουργεία. Χειρουργικές κλίνες, ΜΕΘ και μηχανήματα που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως επίσης εξετάσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στο δημόσιο λόγω έλλειψης εξοπλισμού. Αύξηση τιμών σε εκατοντάδες φάρμακα μαζικής κατανάλωσης. Χιλιάδες συμβασιούχοι οι οποίοι είτε παραμένουν σε διαρκή ομηρία είτε απολύονται προκειμένου να πάρουν τη θέση τους εργολάβοι.

Διάλυση και ιδιωτικοποίηση των ψυχικών δομών υγείας.

Επιπρόσθετα κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας προωθούν την 24ωρη καθημερινή εφημέρευση όλων των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής. Αυτό στην πραγματικότητα όχι απλά δεν θα λύσει κάποιο πρόβλημα για τους ασθενείς ή τους εργαζόμενους, αλλά αντιθέτως διαμορφώνει ακόμα πιο εξοντωτικές συνθήκες για το υπάρχον προσωπικό και υποβαθμίζει πλήρως την τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Στην πραγματικότητα θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι λίστες αναμονής για διαγνωστικές εξετάσεις, για τακτικά χειρουργεία, και τακτικά ιατρεία, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η πελατεία των ιδιωτικών κλινικών.

Οι πολιτικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του Υπουργείου Υγείας, σε συνέχεια των προηγούμενων, μετατρέπουν το ΕΣΥ σε ένα συρρικνωμένο και υποβαθμισμένο σύστημα υγείας, με νοσοκομεία τα οποία θα καλύπτουν ελάχιστες, ή πολύ έκτακτες ανάγκες νοσηλείας, με στόχο να πάρει όλη την υπόλοιπη «πίτα» ο ιδιωτικός τομέας.

Με βάση αυτούς ακριβώς τους σχεδιασμούς η κυβέρνηση όχι απλά αρνείται να προχωρήσει σε ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και προσλήψεις προσωπικού, αλλά διαμορφώνει με απόλυτους όρους, τόσο εξευτελιστικές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που δεν μπορούν παρά να οδηγούν σε κύματα παραιτήσεων. Με βάση αυτούς τους σχεδιασμούς η κυβέρνηση εμπορευματοποιεί ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες υγείας μέσα στο ΕΣΥ όπως συνέβη με τα απογευματινά χειρουργεία σε συνέχεια των απογευματινών επί πληρωμή ιατρείων. Με βάση αυτούς τους σχεδιασμούς οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αφενός αυξάνονται σε όλη τη χώρα, αφετέρου αυξάνουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς τα κέρδη τους!

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική βλέπει την υγεία ως εμπόρευμα και μάλιστα ακριβό, το οποίο θα μπορούν να απολαμβάνουν μόνον οι έχοντες, οι υπόλοιποι είτε θα χρεώνονται με δάνεια και υποθήκες όπως ακριβώς συμβαίνει στις ΗΠΑ είτε θα πετιούνται στον καιάδα.

Η δημόσια και δωρεάν περίθαλψη είναι κοινωνικό αγαθό το οποίο κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παζαρεύει. Κανείς δεν μπορεί να ανεχτεί ότι θα πεθαίνει κόσμος μέσα σε καρότσες λόγω έλλειψης ασθενοφόρων, έξω από ΜΕΘ λόγω έλλειψης κλινών ή προσωπικού, ή στις αναμονές για αναγκαία χειρουργεία και θεραπείες. Κανείς δεν μπορεί να ανεχτεί ότι θα λιποθυμάνε γιατροί στις βάρδιές τους λόγω εξαντλητικών εφημεριών. Κανείς δεν μπορεί να ανεχτεί την λογική κόστους οφέλους που επιχειρούν να εμπεδωθεί ως κανονικότητα, τις τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς αντίκρισμα και την διαρκή απαξίωση της ίδιας της ζωής.

Το ΕΣΥ στην Ελλάδα χτίστηκε με μεγάλους μαζικούς αγώνες και έτσι ακριβώς θα το υπερασπιστούμε. Οι μάχες που δίνει ο κλάδος δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους του ΕΣΥ αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Η απεργία στις 17 Οκτώβρη πρέπει να αγκαλιαστεί από το σύνολο των εργαζομένων .

Η μαζικότητα αυτής της απεργίας, η μαζικότητα και η ενότητα του αγώνα των υγειονομικών, είναι ικανή να βάλει φραγμό στην αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης.

17 Οκτώβρη στηρίζουμε την πανυγειονομική απεργία, διαδηλώνουμε μαζικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, διεκδικούμε δημόσια δωρεάν περίθαλψη για όλους, μαζικές προσλήψεις προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς, άμεση ενίσχυση των δαπανών για το ΕΣΥ.