Στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, λάδι στη φωτιά της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ρίχνουν τα σχέδια για να δοθεί πράσινο φως στο Κίεβο να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία με δυτικούς-νατοϊκούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Μετά την εισβολή των ουκρανικών στρατευμάτων και την κατάληψη εδαφών στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, ο ρωσικός στρατός αντεπιτίθεται ανακτώντας μέρος αυτών, ενώ παράλληλα προελαύνει στην περιοχή του Ντονμπάς, φέρνοντας σε δύσκολη θέση το καθεστώς του Κιέβου.

Ο αμερικανονατοϊκός λακές Ζελένσκι εκλιπαρεί εδώ και μήνες τους «συμμάχους» του στο ΝΑΤΟ να του επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει τους αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS και τους ευρωπαϊκούς Storm Shadow που στην Γαλλία ονομάζονται SCALP-EG. Οι πύραυλοι Storm Shadow (τύπου κρουζ) με βεληνεκές 550 km αναπτύχθηκαν το 1994 από μια γαλλοβρετανική κοινοπραξία. Επειδή χρησιμοποιούν και το αμερικανικό σύστημα γεωεντοπισμού για την πλοήγησή τους, αυτές οι χώρες έχουν λόγο στη χρήση των συγκεκριμένων πυραύλων από την Ουκρανία. Τώρα κατασκευάζονται από την ευρωπαϊκή πολυεθνική MBDA που δημιουργήθηκε το 2001 μετά τη συγχώνευση των κύριων γαλλικών, βρετανικών και ιταλικών εταιρειών πυραυλικών συστημάτων. Σήμερα από 37,5% των μετοχών κατέχει η Airbus (συμμετέχει η Γαλλία και η Γερμανία) και η βρετανική BAE Systems, ενώ 25% η ιταλική Leonardo, ευρωπαϊκά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στην άμυνα και την αεροδιαστημική.

Η απαίτηση αυτή του Ζελένσκι συζητήθηκε τόσο κατά την επίσκεψη των υπουργών εξωτερικών ΗΠΑ και Βρετανίας στην ουκρανική πρωτεύουσα, όσο και κατά τις συνομιλίες του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην Ουάσιγκτον. Προς το παρόν δεν πάρθηκε κάποια τέτοια απόφαση, αν και όλα δείχνουν ότι προς τα εκεί «σπρώχνουν» οι συνθήκες στο πολεμικό μέτωπο, καθώς το Κίεβο βρίσκεται στριμωγμένο στα πεδίο, όπου η Ρωσία φαίνεται να παίρνει το πάνω χέρι.
Αν και δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα, από το Λονδίνο διέρρευσε πως ΗΠΑ και Βρετανία έχουν πάρει την απόφαση αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμες να την ανακοινώσουν. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως η συνάντηση με τον Μπάιντεν δεν είχε σκοπό τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης και ότι οι δυο τους είχαν «μια μακρά και παραγωγική συζήτηση σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας, της Μέσης Ανατολής και του Ινδο-Ειρηνικού».

Σύμφωνα με τους «Sunday Times», ο πρώην πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, και 5 πρώην υπουργοί Άμυνας της Βρετανίας (Γκραντ Σπας, Μπεν Γουάλας, Γκ. Ουίλιαμσον, Πένι Μόρντοντ και Λίαμ Φοξ) έχουν παροτρύνει τον Στάρμερ να δώσει το πράσινο φως στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τους «Financial Times» υπάρχει διάσπαση στην αμερικανική διοίκηση στο θέμα αυτό, ενώ οι «Τimes» μετέδωσαν ότι ο Μπάιντεν σκέφτεται να μην επιτρέψει τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας ATACMS για χτυπήματα εντός της Ρωσίας, αλλά πιθανότατα δεν θα αντιταχθεί σε χτυπήματα με τους γαλλοβρετανικούς πυραύλους.
Το «Reuters» ανέφερε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μεταφέρουν πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς JASSM στην Ουκρανία, τους επόμενους μήνες.
Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την «βαθιά ανησυχία για την παροχή θανατηφόρων όπλων από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία», καθώς από τους δυτικούς χρησιμοποιείται ως άλλοθι η πληροφορία πως το Ιράν παρέχει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία. Πάντως Ρωσία και Ιράν βρίσκονται κοντά στην υπογραφή μιας νέας διακρατικής συνθήκης.

Ο Μπάιντεν, ενόψει και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, δήλωσε πως ο «Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα επικρατήσει στον πόλεμο με την Ουκρανία». Πρόσθεσε ότι δεν αποδέχεται τη θέση του Ρώσου πως ο βομβαρδισμός ρωσικού εδάφους από την Ουκρανία με δυτικούς πυραύλους θα ισοδυναμεί με πόλεμο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.
Ο Πούτιν είχε ξεκαθαρίσει προηγούμενα πως μια τέτοια ενέργεια «θα άλλαζε την ίδια τη φύση του πολέμου. Θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο κατά της Ρωσίας», επαναφέροντας στο τραπέζι τα εφιαλτικά σενάρια σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων. Είπε πως το πράσινο φως στην Ουκρανία για τη χρήση των συγκεκριμένων πυραύλων σημαίνει για τις χώρες του ΝΑΤΟ την «άμεση συμμετοχή στη σύγκρουση στην Ουκρανία» καθώς «μόνο το στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ μπορεί να εισέλθει σε αποστολές πτήσης σε αυτά τα συστήματα πυραύλων» και πως πρέπει να χρησιμοποιηθούν «δεδομένα πληροφοριών που η Ουκρανία δεν διαθέτει.». Έθεσε μάλιστα το δίλημμα στις χώρες του ΝΑΤΟ πως «το ζήτημα δεν είναι να επιτραπεί ή όχι στο ουκρανικό καθεστώς να επιτεθεί στη Ρωσία με αυτά τα όπλα (…) Το ζήτημα είναι να παρθεί μια απόφαση αν οι χώρες του ΝΑΤΟ συμμετέχουν άμεσα στη στρατιωτική σύγκρουση ή όχι». Βάζοντας μια «κόκκινη γραμμή» τόνισε πως η Μόσχα θα πάρει «τις απαραίτητες αποφάσεις βάσει των απειλών που θα διαμορφωθούν εναντίον μας», καθώς η «χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας και υψηλής ακρίβειας, δυτικής παραγωγής, είναι μια διαφορετική ιστορία» από τα χτυπήματα με drones και άλλα μέσα που ήδη κάνει η Ουκρανία στο ρωσικό έδαφος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ, υπογράμμισε πως «αναμφίβολα το μήνυμα του Πούτιν έχει φτάσει στους παραλήπτες του. Είναι πολύ σαφές, ξεκάθαρο και δεν επιτρέπει διπλές αναγνώσεις».
Πιο κυνικός ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να «ισοπεδώσει το Κίεβο» με μη πυρηνικά μέσα σε περίπτωση που η Ουκρανία κάνει χρήση των νατοϊκών πυραύλων. Αφήνοντας στην μπάντα την αντιναζιστική ρητορεία που χρησιμοποίησε ο ρωσικός ιμπεριαλισμός για να δικαιολογήσει την επίθεση στην Ουκρανία, θέτει τον ωμό εκβιασμό για, ναζιστικής έμπνευσης, μαζικά αντίποινα εναντίον αμάχων.

Κατά έναν οξύμωρο τρόπο η τελική απόφαση για τη χρήση αυτών των πυραύλων, που θα σημάνει νέα κλιμάκωση στον πόλεμο, ίσως παρθεί κατά τη συνάντηση Μπάιντεν – Ζελένσκι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ! Ο Ζελένσκι έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να παρουσιάσει στον Αμερικανό πρόεδρο ένα «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας και «τερματισμού του πολέμου» κάτι που όμως δεν ανταποκρίνεται στην τρέχουσες συνθήκες στο πεδίο των μαχών.
Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση, o σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε πως «χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την επιτυχία σε αυτόν τον πόλεμο και αυτό λέει ο Πρόεδρος Ζελένσκι ότι φέρνει, οπότε ανυπομονούμε πολύ να καθίσουμε και να το συζητήσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι μια επικείμενη κατάληψη της πόλης Ποκρόφσκ στην ανατολική Ουκρανία προκαλεί «ιδιαίτερη ανησυχία». Η πόλη αυτή είναι σημαντικός επιμελητειακός κόμβος και η κατάληψή της από τη Μόσχα θεωρείται σημείο κλειδί για την κατάληψη του Ντονμπάς.

Ο Σάλιβαν αναφέρθηκε και στο θέμα των πυραύλων σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο «έντονων διαβουλεύσεων» μεταξύ «συμμάχων και εταίρων» και θα τεθεί στη συνάντηση Μπάιντεν και Ζελένσκι.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως ο Ζελένσκι συναντηθεί και με τους δύο υποψήφιους για την αμερικανική προεδρία, Καμάλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.
Η ΕΕ έχει δώσει 118 δισ. ευρώ για τον πόλεμο μέσα σε δύο χρόνια
Με αυτό το αστρονομικό ποσό από τα χρήματα των λαών της Ευρώπης λιπαίνεται η πολεμική κρεατομηχανή στην Ουκρανία, θησαυρίζοντας τα στρατιωτικο-βιομηχανικά μονοπώλια και εμπλέκοντας τους λαούς της Ευρώπης στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ΗΠΑ, ΕΕ – Ρωσίας.

Συγκεκριμένα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τον Φλεβάρη του 2022, 118 δισ. ευρώ έχουν βγει από τα ταμεία της ΕΕ και των κρατών μελών για τη στήριξη του Κιέβου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις. Από αυτά τα 43,5 δισ. ευρώ είναι στρατιωτική βοήθεια, με τα 6,1 δισ. ευρώ να προέρχονται από την «Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης» (τι υποκριτικός τίτλος) και τα υπόλοιπα να αφορούν στρατιωτική στήριξη των κρατών μελών. Ακόμη 14 δισ. ευρώ δόθηκαν στο πλαίσιο της «Διευκόλυνσης της ΕΕ για την Ουκρανία» και 25,2 δισ. ευρώ ως μακροοικονομική στήριξη «για να κρατηθεί στη ζωή το ουκρανικό κράτος και να διευκολυνθούν οι μεταρρυθμίσεις» για την ένταξη στην ΕΕ. 17 δισ. ευρώ διατέθηκαν στα κράτη-μέλη για να υποστηρίξουν όσους Ουκρανούς έφυγαν από την πατρίδα τους, ενώ 12,2 δισ. ευρώ ήταν οι επιχορηγήσεις, τα δάνεια και οι εγγυήσεις που παρείχαν απευθείας τα κράτη-μέλη στην Ουκρανία.
Επιπλέον ο Ντομπρόβσκις ανέφερε πως η ΕΕ χρησιμοποίησε κέρδη αξίας 1,4 δισ. ευρώ από «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά και πως η Κομισιόν εργάζεται για την εφαρμογή της απόφασης του G7 για παροχή 50 δισ. δολαρίων (46 δισ. ευρώ) ως δάνειο στην Ουκρανία με «εγγύηση» τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε ακόμη ότι αναμένεται αύξηση στην ετήσια παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού των 155 χιλιοστών, που χρησιμοποιούνται από τον ουκρανικό στρατό, φτάνοντας τα 1,4 εκατ. βλήματα μέχρι το τέλος του 2024.
Σύμφωνα δε με την «Αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας» της ΕΕ στην Ουκρανία (EUMAM) από τον Νοέμβρη του 2022, 60.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εκπαιδευτεί σε χώρες της ΕΕ και ο νέος στόχος είναι να φτάσουν τους 75.000 έως το τέλος του χειμώνα.