Για δεύτερη φορά εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος για τη θέση, Ντόναλντ Τραμπ, υπήρξε στόχος δολοφονικής επίθεσης. Το περιστατικό έλαβε χώρα στην πολιτεία της Φλόριντα την περασμένη Κυριακή, ενώ ο ίδιος χαλάρωνε παίζοντας γκολφ σε πεδίο ιδιοκτησίας του στο Γουέστ Παλμ Μπιτς.
Σύμφωνα με την αναφορά των πρακτόρων της Μυστικής Υπηρεσίας, αυτοί βρίσκονταν μερικές τρύπες του γκολφ μακριά από τον Τραμπ, όταν παρατήρησαν μια κάνη όπλου που έμοιαζε με το γνωστό Καλάσνικοφ να εξέχει από έναν θάμνο. Πυροβολώντας προς τον θάμνο, έτρεψαν τον επίδοξο δράστη σε φυγή, ο οποίος παράτησε το όπλο του και δυο σακίδια, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του και επιχείρησε να διαφύγει ανεπιτυχώς, καθώς συνελήφθη σε γειτονική κομητεία. Η απόσταση της κρυψώνας από τον Τραμπ υπολογίζεται περίπου σε 457 μέτρα (500 γιάρδες γράφει η αναφορά).

Ο 58χρονος συλληφθείς ονομάζεται Ράιαν Ρουθ και φαίνεται να είναι στενά συνδεδεμένος με την επέμβαση των ΗΠΑ στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Σύμφωνα μάλιστα με συνέντευξη που είχε δώσει στη New York Times, είχε προσπαθήσει να στρατολογήσει Αφγανούς για να πολεμήσουν υπέρ του Ζελένσκι στην Ουκρανία, ενώ ο ίδιος είχε μείνει αρκετό καιρό εκεί. Αντίστοιχες συνεντεύξεις είχε δώσει και στο Newsweek και στη Financial Times, ενώ υπάρχουν φωτογραφίες του στη πλατεία Μεϊντάν του Κιέβου. Μέλος της λεγόμενης λεγεώνας των ξένων της Ουκρανίας φαίνεται να ήταν ο Ράιαν Ρουθ και, κατά περίεργο τρόπο, παράγοντας στο εγχείρημα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην Ουκρανία.
Με βάση όλα αυτά, σαν πιθανό κίνητρο αποδίδεται η υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει άμεσα τον πόλεμο σε περίπτωση που εκλεγεί, καθώς και η για μεγάλο διάστημα άρνηση των Ρεπουμπλικάνων να εγκρίνουν το κονδύλι για στρατιωτική βοήθεια στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πολλά μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν τους Δημοκρατικούς διασπείρουν ακόμα ψευδαισθήσεις για τελική νίκη της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας, φανατίζοντας περαιτέρω ένα γαλβανισμένο αντιρωσικό κοινό, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Υπήρξαν μάλιστα αρκετά δημοσιεύματα, όπως της Financial Times, που έκαναν λόγο το προηγούμενο διάστημα για “προδοσία της Ουκρανίας”, με τον Τραμπ να ορίζεται ως ο αρχιπροδότης.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα απόπειρα επισκίασε ό,τι προηγήθηκε τις προηγούμενες μέρες, ακόμη και την τηλεμαχία του Τραμπ και της Χάρις. Ο Τραμπ, τήρησε άλλη στάση σε σχέση με την πρώτη απόπειρα εναντίον του τον περασμένο Ιούλιο και κατηγόρησε ως ηθικούς αυτουργούς της δεύτερης επίθεσης τους “συντρόφους” Κάμαλα Χάρις και Τζο Μπάιντεν, όπως τους αποκάλεσε στο X (πρώην Twitter), λόγω της… εμπρηστικής τους ρητορικής εναντίον του.

Είχε προηγηθεί η τηλεμαχία, όπου η Κάμαλα Χάρις είχε καλύτερη επίδοση ενάντια στον Τραμπ από τον Τζο Μπάιντεν, αλλά αυτό… δεν το λες και κατόρθωμα. Μετά την τηλεμαχία, υπήρξε κύμα δημοσκοπήσεων και δημοσιευμάτων από τα μέσα που στηρίζουν τους Δημοκρατικούς, που έδιναν προβάδισμα στη Χάρις. Ωστόσο, οι έρευνες έδειξαν ότι ο Τραμπ κέρδισε τις εντυπώσεις στο ζήτημα της οικονομίας και της μετανάστευσης. Αυτό είναι σημαντικό στοιχείο, καθώς πρόκειται για τα δύο ζητήματα που απασχολούν τους Αμερικάνους περισσότερο αυτό το διάστημα. Όσο για τον Τραμπ αυτός χαρακτήρισε την τηλεμαχία στημένη, λέγοντας ότι “είχα τρεις μουρλούς ριζοσπάστες αριστερούς απέναντί μου”, θεωρώντας ότι οι δημοσιογράφοι στήριζαν την αντίπαλό του.

Ακολούθησε συνέντευξη τύπου στην Καλιφόρνια στο Ράντσο Palo Verde, όπου υποσχέθηκε αύξηση της υδροδότησης στην πολιτεία, για να αντιμετωπισθούν οι πυρκαγιές και η ξηρασία, ασφαλή, δηλαδή κλειστά, σύνορα και επιστροφή της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Ντιτρόιτ. Λίγες μέρες πριν τη δεύτερη απόπειρα πραγματοποίησε προεκλογική συγκέντρωση στην Αριζόνα, που θεωρείται κρίσιμη για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ενώ πραγματοποίησε την πρώτη προεκλογική συγκέντρωση μετά από αυτή στο δημαρχείο του Φλιντ στην πολιτεία Μίσιγκαν.
Η Χάρις έδωσε την πρώτη της συνέντευξη μετά την τηλεμαχία σε συνεργάτη του CNN στην Πενσιλβάνια που θεωρείται ως η κρισιμότερη αμφιταλαντευόμενη πολιτεία προεκλογικά, καθώς δίνει και σχετικά μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων. Εκεί υποσχέθηκε μείωση φόρου κατά 50 χιλιάδες δολάρια σε νεοσύστατες μικρές επιχειρήσεις και την κατασκευή τριών εκατομμυρίων νέων κατοικιών, με αγορά επιδοτούμενη κατά 25 χιλιάδες δολάρια για αγοραστές πρώτης κατοικίας.

Τι να πιστέψει κανείς από τις υποσχέσεις του Τραμπ και της Χάρις; Πάντως ο Τραμπ φαίνεται να πουλάει ένα παραμύθι πιο φιλόδοξο από τις επιδοτήσεις της Χάρις, αυτό της επιστροφής των παραδοσιακών βιομηχανιών στις ΗΠΑ, συνδεδεμένο με μια καλύτερη περίοδο, όπου υπήρχαν καλές δουλειές και διάφορες κοινότητες άνθισαν. Αυτό υποτίθεται ότι συνοψίζεται και στο βασικό σύνθημα της εκστρατείας του.
Σε κάθε περίπτωση τα παραμύθια θα τελειώσουν τον Νοέμβριο, όπου οι Αμερικάνοι θα έχουν νέο πρόεδρο και η νέα διοίκηση θα κληθεί να διαχειριστεί τα αδιέξοδα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού εις βάρος τους…