Οι ταυτόχρονες εκρήξεις σε βομβητές μελών της Χεζμπολάχ στο Λίβανο με αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων ανθρώπων και το σοβαρό τραυματισμό χιλιάδων είναι άλλο ένα λιθαράκι στον πόλεμο της τεχνολογίας, της κυβερνοασφάλειας και τα συναφή. Το ότι το Ισραήλ έχει βάλει το χέρι του είναι σίγουρο. Σιγουρότερο, σαν τον Όλυμπο, είναι ότι οι μυστικές υπηρεσίες, ο κυβερνοχάκερ και οι γνώστες της σύγχρονης τεχνολογίας είναι πολύ μπροστά από την ανόητη και άλλογη χρησιμοποίηση των κινητών, των τάμπλετ, των βομβητών και των συναφών εργαλείων. Δεν είμαστε τεχνοφοβικοί, αλλά δεν πρέπει να είμαστε ανόητοι. Όταν δεκάδες εκατομμύρια στις χώρες του ιμπεριαλισμού και των τσιρακιών τους δαπανώνται για την μοντερνοποίηση των παρακολουθήσεων, των σύγχρονων όπλων κλπ, είναι τουλάχιστον ηλίθια αθωότητα να προσπερνάμε αυτά τα γεγονότα χαμογελώντας. Ο ταξικός πόλεμος δεν είναι πενθήμερη εκδρομή.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον στις δολοπλοκίες, τις ίντριγκες και τις συνωμοσίες στα αστικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και εύκολα καταλήγουμε στα παρακάτω συμπεράσματα. Είναι όλοι αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο στην κομμουνιστική αριστερά και την κατηγορούν για «σταλινισμό», διαιρέσεις χωρίς λόγο και άλλα τέτοια συναφή. Είναι όλοι αυτοί που μιλούν για προγράμματα και «περιφρόνηση των καρεκλών» της εξουσίας. Είναι αυτοί που τα προγράμματά τους είναι αλληλοαντιγραφές. Είναι αυτοί που ορκίζονται στην Ευρώπη και προσκυνούν τις ΗΠΑ. Είναι αυτοί που γονατίζουν στα ΜΜΕ για μία ψίχα προβολής. Είναι αυτοί που σιτίζονται από τον κρατικό κορβανά, δηλαδή από τη φορολογία των φτωχών. Ο κατάλογος είναι μακρύς. Συμπληρώστε τον.

Δέκα επιχειρηματίες με 800 εταιρείες ελέγχουν όλη την ενημέρωση στη χώρα μας: Αλαφούζος, Μαρινάκης, Σαββίδης, Μελισσανίδης, Βαρδινογιάννης, Κυριακού, Γιαννακόπουλος, Ρέστης, Μπάκος, Καϋμενάκης είναι ο κατάλογος των μιντιαρχών. Αυτό ήταν το συμπέρασμα ημερίδας 4 δημοσιογράφων. Οι μιντιάρχες συνδέονται με εταιρείες real estate, φαρμακευτικές, τουρισμού ή χρημα­τοοικονομικές. Μπροστά ή πίσω τους βρίσκονται ξένα μονοπώλια, τα νησιά Καϊμάν, παρένθετα πρόσωπα και ένας λαβύρινθος εταιρειών που χάνει η μάνα το παιδί. Το αξιοσημείωτο είναι αφενός πως το νεοφιλελεύθερο κράτος του Μητσοτάκη χρηματοδοτεί αφειδώς τα μονοπώλια της ενημέρωσης, όχι χωρίς ανταλλάγματα. Το δεύτερο περίεργο είναι πως κάποιοι νομίζουν πως βρισκόμαστε στα περιβόλια του παραδείσου με τα πράγματα «αγγελικά πλασμένα». Το πάντρεμα πολιτικής εξουσίας και οικονομικών παραγόντων είναι ορατότερο.

Ύστερα από την ακραία εικόνα ενός καθηγητή στα Χανιά ο οποίος κοιμόταν στο αμάξι του, έχουμε κι άλλο μήνυμα. Στην Κέρκυρα 184 καθηγητές και καθηγήτριες κινδυνεύουν να μείνουν το χειμώνα στο δρόμο επειδή οι ιδιοκτήτες έχουν τα σπίτια για τα airbnb και όχι για φτωχούς εκπαιδευτικούς. «Λογικό» και εξηγήσιμο! Διότι όταν η πατρίδα μας έχει τα μάτια στην τσέπη του τουρίστα και το κράτος μπουκώνει τους ξενοδόχους, τότε οι γιατροί-καθηγητές θα βρίσκουν απάγκιο στις εξώπορτες. Όταν η γνώση και η υγεία είναι κάτω-κάτω στη λίστα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, τότε το μάρμαρο θα το πληρώνει ο λαός. Άλλωστε νομοί σαν την Κέρκυρα έχουν δύο πρόσωπα. Σαν τον Ιανό. Ένα το χειμώνα, μαύρο κι άραχλο, μουντό και κατσουφιασμένο κι ένα το καλοκαίρι όπου κυριαρχούν τα γκαρσόνια. Πού καιρός για γνώση… Έρμη πατρίδα.