Για νέα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας προετοιμάζει τον βρετανικό λαό η προσφάτως εκλεγμένη κυβέρνηση του Εργατικού κόμματος του Κιρ Στάρμερ, με τον ίδιο να δηλώνει ότι «τα πράγματα θα πάνε χειρότερα, πριν βελτιωθούν».
Μιλώντας για τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής του, που τον χαρακτήρισε μάλιστα «οδυνηρό», ο Στάρμερ ισχυρίστηκε ότι ανακαλύφθηκε «μαύρη τρύπα» 22 δισεκατομμυρίων λιρών στα δημόσια οικονομικά την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποκρύψει. «Κληρονομήσαμε, όχι μόνο μια οικονομική μαύρη τρύπα, αλλά και μια μαύρη τρύπα στην κοινωνία και γι’ αυτό πρέπει να αναλάβουμε δράση και να πράξουμε διαφορετικά. Μέρος αυτού είναι να είμαστε τίμιοι με τον κόσμο σχετικά με τις επιλογές που έχουμε και με το πόσο σκληρό θα είναι αυτό», δήλωσε ο Στάρμερ μεταξύ άλλων, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος.
Αναλυτές στη Βρετανία τονίζουν ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει τους ψηφοφόρους για έναν προϋπολογισμό αύξησης των φόρων τον Οκτώβριο, την ώρα που η χώρα μαστίζεται από το κύμα βίας ακροδεξιών κατά μεταναστών.
Ο Στάρμερ δεν διευκρίνισε κατά το μήνυμά του στον βρετανικό λαό ποια είναι τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση. Τον περασμένο μήνα πάντως, η υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, αναφέρθηκε σε πιθανές αυξήσεις του φόρου κληρονομιάς και του φόρου υπεραξίας καθώς και σε μεταρρύθμιση των φορολογικών ελαφρύνσεων στις συντάξεις. Προανήγγειλε δε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του χρέους, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει αλλαγή στα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στους συνταξιούχους της Αγγλίας και Ουαλίας, στερώντας το από 10 εκατομμύρια πολίτες.
Μπορεί ο Κιρ Στάρμερ να κατέβασε το πορτρέτο της Θάτσερ από την πρωθυπουργική κατοικία και να ακύρωσε σύμβαση του προκατόχου του για τη χρήση ελικοπτέρου, ύψους 40 εκατομμυρίων λιρών, θέλοντας να δείξει το καλό παράδειγμα, όμως τίποτα δεν τον εμποδίζει από το να επιβάλει σκληρή πολιτική λιτότητας, φορτώνοντας τα βάρη στις πλάτες των Βρετανών εργαζομένων.
Η Βρετανία επανεξετάζει τις σχέσεις με την ΕΕ σε «στρατηγικούς τομείς»
Την ίδια ώρα, ο Κιρ Στάρμερ έκανε λόγο για «επανεκκίνηση» και επανεξέταση των σχέσεων της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ υποσχέθηκε να επιδιορθώσει «τις διαλυμένες σχέσεις που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση» και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Σε συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, βρέθηκε μια νέα συμφωνία, που στοχεύει να επιφέρει «έναν πρωτοφανή βαθμό» διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, αλλά και αυξημένη συνεργασία σε τομείς όπως το εμπόριο και η ενέργεια. Ο Σολτς καλωσόρισε την επίσκεψη Στάρμερ, δεδομένου ότι «η Βρετανία είναι απαραίτητη για την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».
Η βρετανική κυβέρνηση προσβλέπει σε βελτιωμένους δεσμούς με τους Ευρωπαίους «συμμάχους» και επιδιώκει να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία ασφαλείας και καλύτερη εμπορική συμφωνία με τους «27». Ωστόσο ο Στάρμερ ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν σημαίνει αναίρεση του Brexit. Ήδη από τα τέλη Ιούλη, Βερολίνο και Λονδίνο είχαν δεσμευτεί να συνεργαστούν πιο στενά σε θέματα «άμυνας και ασφάλειας» με την υπογραφή διακήρυξης που είχε παρουσιαστεί ως η πρώτη μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ και η οποία θα επιτρέψει την ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών.
Αντίστοιχα, στο Παρίσι ο Στάρμερ είχε επαφές με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για την «παράτυπη» μετανάστευση μέσω του Στενού της Μάγχης και για συνεργασία σε τομείς όπως η ασφάλεια, το εμπόριο και η ενέργεια.
Στο μεταξύ, η Κομισιόν επιμένει ότι η Βρετανία «πρέπει να εφαρμόσει πλήρως» τις υπάρχουσες συμφωνίες πριν διαπραγματευτεί νέες, τη συμφωνία αποχώρησης του Brexit και τη συνακόλουθη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας.
Ο Κιρ Στάρμερ αναμένεται να συναντηθεί και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ η σύνοδος κορυφής ΕΕ – Βρετανίας αναμένεται να λάβει χώρα την άνοιξη του 2025.