Το τριήμερο 4-6 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε στο Πεκίνο το Φόρουμ για τη Συνεργασία Κίνας-Αφρικής (FOCAC). Όπως τα ίδια τα κινέζικα μέσα δηλώνουν, αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός των τελευταίων χρόνων. Παρευρέθηκαν 53 χώρες της Αφρικής, η Αφρικανική Ένωση, ο ΓΓ του ΟΗΕ, διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί, παρατηρητές, στελέχη εταιρειών, επιβεβαιώνοντας έτσι τη στρατηγική σημασία που έχει η Αφρική για τον κινέζικο ιμπεριαλισμό.

Κυβερνητικά στελέχη στα κινέζικα ΜΜΕ, ο Σι Τζινπίνγκ και άλλοι Κινέζοι παράγοντες μιλούν για τη «φιλία», για «τη συνεργασία που βασίζεται στη μη επιβολή» και άλλα συναφή, ωστόσο το σημαντικό είναι οι δηλώσεις περί «πολυπολικού κόσμου» που επαναλαμβάνονται μάλιστα και από τους Αφρικανούς ηγέτες. Είναι φανερό ότι η Κίνα δένει μέσω της οικονομικής «βοήθειας» και των επενδύσεων την Αφρική στο δικό της άρμα, στον ανταγωνισμό της με τις ΗΠΑ για το μοίρασμα του πλανήτη. Οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι λοιποί Δυτικοί διέπραξαν βαρβαρότητες τους προηγούμενους αιώνες σε βάρος των λαών της Αφρικής για την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την εκμετάλλευση των λαών εκεί. Οι Κινέζοι έρχονται τώρα να πράξουν το ίδιο, όχι όμως με τα όπλα και το αίμα, αλλά με την ταμπέλα του «συνεργάτη» και με τις επενδύσεις.

Η Αφρική είναι μια πολύ πλούσια ήπειρος και η Κίνα έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις εκεί. Έχει στείλει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και επιστήμονές της στην περιοχή. Δισεκατομμύρια «δανείζει» κάθε χρόνο στις χώρες της Αφρικής. Πάνω από 150 δισεκατομμύρια κοστολογούνται οι εμπορικές συναλλαγές τους. Ο λίθος, ο χρυσός, ο χαλκός, οι σπάνιες γαίες αποτελούν στόχο του κινέζικου ιμπεριαλισμού. Λιμάνια, σιδηρόδρομοι, εργοστάσια, έργα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών μέχρι και πανεπιστήμια έχουν χτιστεί σε αφρικανικές χώρες με κινεζικές επενδύσεις. Από το 2023, 52 χώρες της Αφρικής έχουν υπογράψει «μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας» με την Κίνα, στα πλαίσια του «Δρόμου του Μεταξιού». Βασικός στόχος του Φόρουμ είναι η προώθηση των σχέσεων και στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και της πράσινης ανάπτυξης, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κινέζικος καπιταλισμός επιδιώκει τη διείσδυσή του σε όλους τους τομείς των αφρικανικών οικονομιών.

Μετά από διμερείς επαφές που είχε η Κίνα αυτές τις ημέρες με το Μαλάουι, τη Μαυριτανία, το Τσαντ και τη Νιγηρία ανακοίνωσε ότι με αυτές τις χώρες αναπτύσσεται μια συνολική στρατηγική εταιρική σχέση. Με την Κένυα ανακοινώθηκε η άμεση εμπλοκή της Κίνας στο οικονομικό της σχέδιο «VISION 2030», το οποίο περιλαμβάνει μεγάλα έργα υποδομής, καθώς και στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας. Στο Μαρόκο, η Κίνα ετοιμάζει μεγάλες επενδύσεις σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. Από τις χώρες που παρευρέθηκαν, οι 21 -ως τώρα- έχουν υπογράψει με την Κίνα φορολογικές συμφωνίες για τη δημιουργία πρακτικά μιας ενιαίας αγοράς και τη διευκόλυνση της διείσδυσης των κινεζικών κεφαλαίων.
Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από ιμπεριαλιστές-«προστάτες». Οι βαρβαρότητες που διέπραξαν οι Δυτικοί τους προηγούμενους αιώνες δεν πρέπει να οδηγήσουν τους λαούς της Αφρικής στο άρμα του κινέζικου ιμπεριαλισμού. Αυτοί πρέπει να βαδίσουν στον δρόμο του αγώνα για την εθνική τους ανεξαρτησία.