Καθημερινά όλο και πιο έντονα είναι τα οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν τον λαό και τη χώρα μας. Έτσι σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) που δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες, το 71% των πολιτών δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες για διασκέδαση, όπως εστίαση, διακοπές, ταξίδια κ.ά.. Το 55% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου. Το 49% έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Το 27% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του. Και τέλος ότι το 27% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του.
Σε ό,τι αφορά τις διακοπές, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, κάτι περισσότερο από 1 στους 2 πολίτες (55%) δηλώνει δεν θα κάνει διακοπές φέτος, ενώ 1 στους 3 (32%) δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες. Ταυτόχρονα 6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ 4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένες σε ποσοστό πάνω από 50%. Οι λόγοι που δηλώνουν είναι εκτός από το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα, τα αυξημένα κόστη στα εισιτήρια (50%) και στη διαμονή (48%).
Έτσι, την ώρα που η χώρα θα θυμίζει καμίνι τις επόμενες ημέρες με τις προειδοποιήσεις για ακραίες θερμοκρασίες να είναι καθημερινές και δραματικές, οι τιμές αγοράς της χονδρικής τιμής του ρεύματος είναι από τις υψηλότερες της Ευρώπης, μάλιστα με τεράστιες διαφορές από τις χαμηλότερες. Οι αναλογίες αυτές είναι σταθερές από τις αρχές του Ιουλίου και προδιαθέτουν για μια νέα θεαματική αύξηση της λιανικής τιμής του ρεύματος στα τιμολόγια του Αυγούστου. Η κλιμάκωση της μέγιστης τιμής αποδίδεται στην ευρεία χρήση του όλο και ακριβότερου φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή σταθερά κοντά στο 40%. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί όλο τον μήνα σημαίνει σχεδόν διπλασιασμό των τελικών τιμών σε σχέση με τον περασμένο Μάιο.
Σε όλα αυτά η κυβέρνηση εξακολουθεί και απαντά με τη γνωστή πια τακτική της, ότι και αυτή η κρίση είναι κοινή για όλη την Ευρώπη και κυρίως είναι εισαγόμενη. Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, έσπευσε να πετάξει από την κυβέρνηση τις όποιες ευθύνες, δηλώνοντας ότι πρόκειται για «μια πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα δικά μας θέματα». Αναλυτικότερα ανέφερε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι οι αιτίες αύξησης της τιμής του ρεύματος οφείλονται στο blackout που έγινε στις χώρες των Βαλκανίων, αλλά κυρίως ότι από τη Βουλγαρία έχει βγει εκτός παραγωγής το μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο. Κάνοντας ξεκάθαρες τις δεσμεύσεις και τις εξαρτήσεις που έχει με την ΕΕ, πεισματικά αρνείται, ακόμα και τώρα, να βάλει σε λειτουργία όλες τις λιγνιτικές μονάδες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, που και θα παρέχουν φτηνότερο ρεύμα και μικρότερη θα ήταν η εξάρτηση από το ακριβό φυσικό αέριο αλλά και τις «βλάβες» του δικτύου διανομής.
Μάλιστα χαρακτηριστικότερα φαίνεται η εξάρτηση με την απαίτηση της ΕΕ να επιστραφούν κονδύλια που υποτίθεται δεν εγκρίθηκαν από την ΕΕ στο πλαίσιο των πολυδιαφημισμένων κρατικών ενισχύσεων για το ρεύμα την περίοδο 2022 και 2023. Όπως καταγγέλλουν η ΓΣΕΒΕΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, σε μια σειρά επαγγελματίες έχουν έρθει «συμπληρωματικοί λογαριασμοί» ρεύματος από τους οποίους ζητούν πίσω κρατικές επιδοτήσεις που δόθηκαν το 2022 και το 2023. Επιδοτήσεις που στην πραγματικότητα εισέπραξαν οι πάροχοι ενέργειας. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση τα ζητά όχι από τους παρόχους, αλλά από μικροεπιχειρήσεις. Απέναντι σε αυτές τις καταγγελίες έχει δώσει πολύ λίγες εξηγήσεις, καθώς άλλα νούμερα ανακοίνωσε ο Θ. Σκυλακάκης και άλλα ο Π. Μαρινάκης. Ο υπουργός υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα ποσό που είναι λιγότερο των 2 εκατ. ευρώ που πρέπει να επιστραφεί και αφορά σε λιγότερες από 2.500 επιχειρήσεις, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για λιγότερες από 2.200 επιχειρήσεις από τις οποίες απαιτείται η επιστροφή ποσού λιγότερου από 970.000 ευρώ.
Παρόλα αυτά και ίσως για όλα αυτά, κατόπιν εορτής η κυβέρνηση κάλεσε έκτακτη σύσκεψη, την Τρίτη 16 του μήνα, για να δει το «πρόβλημα των τεράστιων αυξήσεων» στην χονδρική αγορά του ρεύματος, που στην ουσία προκαλείται από την αισχροκέρδεια των παρόχων. Μιας και το μόνο που τάζει είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά μόνο για τα υπερκέρδη (!), από φυσικό αέριο, έτσι ώστε υποτίθεται να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα για να ανακουφιστούν οι λογαριασμοί, όμως μόνο για τον μήνα Αύγουστο.
Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει την υποτιθέμενη φιλολαϊκή της πολιτική, όμως το μόνο που κάνει είναι να δείχνει με κάθε μέτρο, με κάθε απόφαση τη δουλική της στάση απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο της χώρας, αλλά και την πλήρη υποταγή της στις επιταγές της ΕΕ.