Σε βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση βυθίζεται η Κένυα. Ο πρόεδρος της χρεοκοπημένης τριτοκοσμικής χώρας, Ρούτο, εκλεγμένος εδώ και δύο χρόνια, καλλιέργησε φιλολαϊκές προσδοκίες στα φτωχά λαϊκά στρώματα, που διαψεύστηκαν την επαύριο της εκλογής του. Ο Ρούτο έχει θέσει, όπως και οι προκάτοχοί του, τη χώρα του υπό τη δαμόκλειο σπάθη του ΔΝΤ στο όνομα της απομείωσης του κρατικού χρέους και των ελλειμμάτων.
Στα πλαίσια αυτά κλιμακώνει τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας και περικοπής των δημόσιων κοινωνικών παροχών στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το καρυδότσουφλο της παραπαίουσας οικονομίας της αφρικανικής χώρας δοκιμάστηκε σκληρά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, της συνεχόμενης ξηρασίας και της υποτίμησης του νομίσματος. Οι ξενόδουλες κλίκες που εναλλάσσονται στην εξουσία επιχειρούν κατά τα γνωστά να μετακυλίσουν τις συνέπειες της κρίσης στις πλάτες του λαού.
Στη συγκυρία, ο πρόεδρος Ρούτο αποτελεί στόχο της κοινωνικής έκρηξης που συνταράσσει την Κένυα. Οι διαδηλωτές που πλημμυρίζουν τους δρόμους στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι και στις άλλες μεγάλες πόλεις ξεσηκώθηκαν με αιχμή το νέο φορομπηχτικό νομοσχέδιο που χειροτερεύει δραματικά το βιοτικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού, απομυζώντας 2,7 δισ. δολάρια πεσκέσι για το ΔΝΤ. Είναι χαρακτηριστικό πως η εξαρτημένη Κένυα πληρώνει κάθε χρόνο σε τόκους το 37% των κρατικών εσόδων! Απέναντι σε αυτήν την πολιτική χιλιάδες λαού την Τρίτη 25 Ιούνη σήκωσαν το ανάστημά τους. Πολιόρκησαν το κοινοβούλιο, αρκετοί δε εισέβαλαν στην αίθουσα της συνεδρίασης με τους βουλευτές (που ήταν έτοιμοι να υπερψηφίσουν το κακόφημο νομοσχέδιο) να διαφεύγουν την τελευταία στιγμή από τις υπόγειες σήραγγες.
Ο πρόεδρος Ρούτο εξαπέλυσε άγρια αστυνομική βία και καταστολή, με αποτέλεσμα τον θάνατο 23 και πλέον ατόμων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 50. Παράλληλα η αστυνομία του Ρούτο προχώρησε σε 21 απαγωγές διαδηλωτών. Ο τελευταίος προκλητικά έκανε λόγο για «προδοτικά γεγονότα που σηματοδοτούν μια κρίσιμη καμπή για το πώς αντιδρούμε σε απειλές για την εθνική μας ασφάλεια…δεν είναι σωστό -ή ακόμα και νοητό- εγκληματίες που παριστάνουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές να κυριαρχήσουν με τον τρόμο εναντίον του λαού».
Στην υπηρεσία της αιμοσταγούς πολιτικής του Ρούτο και το ανώτατο δικαστήριο της Κένυας που επέτρεψε στις 28/6 τη χρήση στρατιωτικής βίας και «την ανάπτυξη του στρατού χωρίς να καθορίζεται το εύρος λειτουργίας και η διάρκεια των επιχειρήσεων». Ωστόσο η παλλαϊκή απαίτηση για απόσυρση του νομοσχεδίου οδήγησε τελικά τον πρόεδρο στη μη επικύρωσή του, στέλνοντάς το πίσω στο κοινοβούλιο για τροπολογίες. Με τη σειρά του ο υπουργός οικονομικών, βασιλικότερος του βασιλέως, ανέλαβε να ξελασπώσει τον Ρούτο αναφέροντας πως σε περίπτωση επί μέρους φοροελαφρύνσεων θα δημιουργηθεί τρύπα 1,56 δισ. δολάρια στον προϋπολογισμό του έτους 2024-2025.
Κατά τα λοιπά ο «διεθνής παράγοντας» (την παρέμβαση του οποίου ζήτησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ρ. Οντινγκά), με επικεφαλής τις ΗΠΑ σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, «καταδικάζει τη βία σε κάθε μορφή της και απευθύνει έκκληση για ηρεμία» (εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου).