Το φαινόμενο των μαζικών παραιτήσεων γιατρών σαρώνει τη Νότιο Κορέα, όπου οι υγειονομικοί του συστήματος υγείας της αντιμετωπίζουν εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς. Μόνο το τελευταίο διάστημα υπέβαλαν παραιτήσεις από μεγάλα νοσοκομεία σχεδόν 10.000 γιατροί, στη πλειοψηφία τους ασκούμενοι, σε πόστα με μεγάλο φόρτο εργασίας, που φτάνει μέχρι και τις 30 ώρες συνεχούς δουλειάς. Έρευνες των συνδικάτων του κλάδου τότε κατέγραφαν ότι πάνω από το 80% των νοσηλευτών κάτω των 30 ετών σκέφτηκαν να αλλάξουν δουλειά κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς. Βασικοί λόγοι γι’ αυτό ήταν η μεγάλη εντατικοποίηση και οι χαμηλοί μισθοί.
Παράλληλα με τις παραιτήσεις πραγματοποιούνται πολυήμερες κινητοποιήσεις των γιατρών. Οι γιατροί διαφωνούν με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση θεωρώντας πως ο στόχος τους είναι να στελεχωθούν τα νοσοκομεία με φτηνότερο ιατρικό δυναμικό. Στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων εδώ και εβδομάδες βρίσκονται οι ειδικευόμενοι γιατροί.
Η κυβέρνηση της Ν. Κορέας έστειλε μαζικές ειδοποιήσεις σε χιλιάδες ειδικευόμενους γιατρούς για αναστολή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους αν δεν επιστρέψουν άμεσα στις θέσεις τους και δεν σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους εναντίον των “μεταρρυθμίσεων” στο σύστημα εκπαίδευσης και πρόσληψης γιατρών.
Στο πλευρό των αγωνιζόμενων γιατρών βρίσκονται και πολλοί φοιτητές Ιατρικής, πραγματοποιώντας αποχή από τα μαθήματά τους. Επίσης η Ένωση Καθηγητών Ιατρών της χώρας που εκπροσωπεί καθηγητές από 33 Σχολές Ιατρικής, τόνισε ότι «θα θεωρήσει υπεύθυνη την κυβέρνηση αν η συνεχιζόμενη κατάσταση βλάψει ασκούμενους γιατρούς και φοιτητές Ιατρικής».
Και ενώ συμβαίνουν αυτά στη Ν. Κορέα να θυμίσουμε πως και στη χώρα μας, τον Αύγουστο του 2023, με ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ, η Ομοσπονδία των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, τόνιζε πως “… εδώ και πάνω από ένα έτος έχουμε πολλές φορές επισημάνει την καταιγίδα παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών λόγω εφημεριακής υπερεξόντωσης, λόγω αναγκαστικών εντολών για ετεροαπασχόληση και μετακίνηση και λόγω επιστημονικής και μισθολογικής απαξίωσης. Το αποτέλεσμα είναι πως η καταιγίδα παραιτήσεων όχι απλά κλιμακώνεται, αλλά πλέον εξελίσσεται σε λειτουργική κατάρρευση πολλών νοσοκομείων της περιφέρειας και επίσης σε λειτουργική κατάρρευση τμημάτων νοσοκομείων στις πιο μεγάλες πόλεις…”. Συνολικά, 19.921 γιατροί υπηρετούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, εκ των οποίων οι μόνιμοι είναι 9.761 και οι άλλοι είναι επικουρικοί και ειδικευόμενοι (στοιχεία Δεκεμβρίου 2022). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών, περίπου 700 γιατροί αποχωρούν από τα δημόσια νοσοκομεία κάθε χρόνο, εκ των οποίων οι 400 λόγω συνταξιοδότησης και οι υπόλοιποι λόγω παραίτησης.
Οι μαζικές παραιτήσεις γιατρών δεν είναι το μόνο κοινό σύμπτωμα Ν. Κορέας και Ελλάδας. Ως γνωστό, και οι δύο χώρες είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ με τεράστιο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού τους να διοχετεύεται σε στρατιωτικές δαπάνες σε βάρος και της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας. Και στις δύο χώρες αλλά και σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο, τα δημόσια συστήματα υγείας γκρεμίζονται σαν αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθούνται.