Οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη κινητοποιούνται μαζικά για τους μισθούς, τις κακές συνθήκες εργασίας, τη σύνταξη, την ασφάλιση, την υγεία, την παιδεία. Μεγάλες εργατικές συνομοσπονδίες και μαζικά συνδικάτα σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Βέλγιο, Ισπανία κατεβαίνουν στους δρόμους από κοινού. Στέλνουν με τον τρόπο αυτό, μήνυμα στους έλληνες εργαζόμενους, που καλούνται από κάποιους, σε διασπαστικές, ξεχωριστές πλατείες και συντονισμούς, για έναν ενιαίο Πανεργατικό – Παλλαϊκό αγώνα.
Τρεις μήνες απεργιών και διαδηλώσεων στη Γαλλία, δέκα 24ωρες γενικές απεργίες από τις αρχές του χρόνου, εκατομμύρια εργαζόμενοι ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια. Προϋπόθεση για την κατοχύρωση πλήρους σύνταξης είναι και η συμπλήρωση 43 χρόνων εργασίας, μέτρο που δυσχεραίνει, αν όχι καταργεί εντελώς, το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση για μεγάλο μέρος των εργαζομένων. Η οργή ξεχειλίζει στη χώρα, καθώς ένα ακόμα αντεργατικό-αντιλαϊκό νομοσχέδιο βρίσκεται στα σκαριά, την ώρα που ο πληθωρισμός σημειώνει ιστορικό ρεκόρ.
Στη Γερμανία από τις απεργίες έχουν παραλύσει όλες οι μεταφορές και όχι μόνον.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις απλώνονται σε πολλούς κλάδους, με τους εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς, όπως τα διυλιστήρια, τα λιμάνια και οι μεταφορές σε ενέργεια, χημική βιομηχανία, αποκομιδή απορριμμάτων και δίκτυα αποχέτευσης να προχωρούν σε μαχητικές κινητοποιήσεις. Ήδη τα συνδικάτα, που για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια συγκρότησαν ενιαίο μέτωπο, έκαναν λόγο για τουλάχιστον 3,5 εκατ. διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα.
Η κυβέρνηση Μακρόν εντείνει την καταστολή και τις απειλές σε βάρος των εργαζομένων. Η αστυνομία στο Παρίσι προχωρά συνεχώς σε καταστολή των κινητοποιήσεων με χρήση βίας και χημικών, σε αθρόες προσαγωγές και συλλήψεις διαδηλωτών. Υπουργοί κάνουν λόγο ακόμα και για επίταξη απεργών. ‘Όμως δεν είναι μόνο το συνταξιοδοτικό. Είναι και οι τιμές στα αγαθά, στην ενέργεια κλπ, που εκτινάχθηκαν κατά 7,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας την ισχυρότερη άνοδο για τη χώρα στην ιστορία της ευρωζώνης.
Μπροστά στον πανεργατικό ξεσηκωμό και αδυνατώντας να τον καταστείλει και να τον εκτονώσει, η κυβέρνησή Μακρόν αποφάσισε να προχωρήσει σε ανοικτή αντιδημοκρατική εκτροπή για να επιβάλει πραξικοπηματικά το νομοσχέδιο. Αποφάσισε να κάνει χρήση ειδικών συνταγματικών εξουσιών και να περάσει το νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση. Η απόφαση αυτή πάρθηκε λίγο μετά τον προγραμματισμό της ψηφοφορίας, καθώς η κυβέρνηση εκτίμησε πως το νομοσχέδιο δεν θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους μαχητικούς αγώνες των γάλλων εργαζομένων. Γιατί με τους ίδιους γενικούς στόχους αγωνιζόμαστε και στη χώρα μας και ειδικότερα αυτή την περίοδο κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις και τις μνημονιακές περικοπές στις μεταφορές, με τραγική συνέπεια το έγκλημα στα τρένα, στην υγεία, στο νερό, στο ρεύμα, στα λιμάνια.
Το Μ-Λ ΚΚΕ χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις απεργίες των ευρωπαίων εργαζομένων και τις πολύμορφες κινητοποιήσεις των γάλλων ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση και στο ρεσιτάλ αυταρχισμού της κυβέρνησης Μακρόν, που μεγαλώνει τη λαϊκή οργή.
Εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο γαλλικό λαό που συνεχίζει την πάλη του για να ανατραπεί η πραξικοπηματική επιβολή του αντιασφαλιστικού νόμου υπερασπιζόμενος δικαιώματα και κατακτήσεις.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη του στους γερμανούς εργαζόμενους στις μεταφορές που παλεύουν για πραγματικές αυξήσεις, στους ισπανούς, τους βέλγους, τους ιταλούς και σε όλους τους εργαζόμενους όπου γης, κόντρα στην καπιταλιστική εκμετάλλευση-καταπίεση και στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.