Από το ολότελα, καλή κι η Παναγιώταινα. Ο νέος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ (2Γ/2022) για μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο με ορισμένη ημερομηνία διεξαγωγής του το Σάββατο 4 Μαρτίου είναι εδώ. Δήλωση συμμετοχής σε αυτόν έχουν υποβάλει (ήδη από το 2022) λίγοι περισσότεροι από 108.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι θα διαγωνιστούν για λίγες περισσότερες από 5.000 θέσεις. Αυτό, πρακτικώς σημαίνει ότι για κάθε έναν (1) υποψήφιο που θα πετυχαίνει, εικοσιένας (21) συνυποψήφιοί του θα κόβονται. Έτσι όμως γίνεται η επιλογή των αρίστων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 108 χιλιάδες υποψήφιοι προέρχονται αποκλειστικά από κατηγορίες πανεπιστημιακής (ΠΕ) και τεχνολογικής (ΤΕ) εκπαίδευσης, ενώ δια του συγκεκριμένου γραπτού διαγωνισμού δεν προβλέπονται θέσεις για υποψηφίους Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μια 60αριά περίπου θέσεις προβλέπονται μάλιστα για ειδικό επιστημονικό προσωπικό (ΕΕΠ). Οι υποψήφιοι της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι περισσότεροι ή/και βασικά πιο απελπισμένοι από εκείνους της τεχνολογικής εκπαίδευσης, υποβάλλοντας διπλάσιες αιτήσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό.
Συνολικά διεκδικούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία υποψήφιοι από 227 ειδικότητες. Σε κάποιες (στις περισσότερες) από αυτές, ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων είναι μικρός έως περίπου ανύπαρκτος. Παράδειγμα, για τους αρχαιολόγους, σε όλη τη χώρα θα προσφερθούν …18 θέσεις εργασίας, για μία από τις ειδικότητες της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην οποία βρέθηκαν πάρα πολλοί υποψήφιοι. Για τους λάτρεις της στατιστικής, 18 θέσεις σε όλη την επικράτεια, πρακτικώς σημαίνει 0,3 αρχαιολόγος ανά νομό της χώρας ή, χωρίς δεκαδικούς, ένας περίπου αρχαιολόγος ανά 3 νομούς της χώρας. Έτσι όμως αναδεικνύονται οι άριστοι.
Όμως η αριστεία δεν τελειώνει εδώ. Για τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ έχει εξηγηθεί πώς θα βαθμολογείται η επίδοση στις γραπτές εξετάσεις, και ποιος θα είναι ο πήχης της επιτυχίας, ΔΕΝ έχει όμως εξηγηθεί ακόμα η σχέση, οι συντελεστές βαρύτητας, ανάμεσα στη βαθμολογία των γραπτών εξετάσεων και τα λοιπά μοριοδοτούμενα προσόντα. Πρακτικώς, 108 χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε ένα 6ωρο παιχνίδι, χωρίς να γνωρίζουν από πριν τους κανόνες του! «Πάμε, και όπου ‘βγει!». Έτσι όμως λειτουργεί η Αριστεία.
Από τη στιγμή που τον Νοέμβριο του 2022 γνωστοποιήθηκε η πρόσκληση στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό ξεφύτρωσαν, σαν τα μανιτάρια, δεκάδες κέντρα προετοιμασίας υποψηφίων σε όλη τη χώρα. Αυτά, σε πρώτη φάση, μερίμνησαν για τη γραφειοκρατική διαδικασία της ορθής ψηφιακής υποβολής των δικαιολογητικών και των πιστοποιήσεων για την εξασφάλιση της συμμετοχής στο διαγωνισμό, και στη συνέχεια (κυρίως) για την προετοιμασία των διαγωνιζομένων στις γραπτές εξετάσεις. Από 300 έως 1.500 ευρώ χρεώθηκε η προετοιμασία αυτή, για τη διατήρηση της ελπίδας στο δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή εργασία.
Όμως ταυτόχρονα ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ αποτέλεσε και αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα παγίδα ομήρων, και δεν χρειάζεται κανείς να είναι μάντης για να προβλέψει ότι ΔΕΝ πρόκειται να γίνουν προσλήψεις με βάση τα αποτελέσματα πριν από τις εθνικές κάλπες, ακόμη κι αν ο Μητσοτάκης αναγκαστεί να εξαντλήσει την επταετία, επί τη βάσει των συνεχόμενων εθνικών καταστροφών οι οποίες δεν του επιτρέπουν να προκηρύξει εκλογές.
Το καλύτερο κομμάτι του διαγωνισμού ΔΕΝ είναι το ποσοστό (96%) ή ο ίδιος ο αριθμός (103.000) αυτών που αποκλείονται την ημέρα διεξαγωγής του. Όσοι πήραν την απόφαση γενικώς να μη πάρουν μέρος στον διαγωνισμό, μαζί με όσους διαγωνίστηκαν αλλά δεν πέρασαν τη βάση, ΔΕΝ θα έχουν δικαίωμα/ευκαιρία διορισμού μέχρι τον επόμενο γραπτό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί αφού θα έχουν απορροφηθεί όλοι οι επιτυχόντες, ίσως σε δύο χρόνια.. Με άλλα λόγια, δεν αποκλείονται «μόνο» 100.000 άνθρωποι από τη μόνιμη και σταθερή εργασία μέσω του γραπτού διαγωνισμού. Αποκλείονται όλοι ανεξαιρέτως οι απόφοιτοι ΤΕ και ΠΕ εκπαίδευσης, και μέχρι τουλάχιστον το σωτήριο έτος 2025. Η κυβέρνηση πρακτικώς αφαιρεί χιλιάδες θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, αλλά παρουσιάζεται σαν να τις προσφέρει. Αυτό θα πει αριστεία.