Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, επιστρέφονται αναδρομικά για τις περικοπές μόνο ενός 11μήνου (11.6.2015 έως 11.5.2016) για τις κύριες συντάξεις, συνολικά 2,9 δισ. ευρώ. Η συγκεκριμένη απόφαση διαχωρίζει τους συνταξιούχους σε όσους είχαν προχωρήσει σε προσφυγή και σε όσους δεν προχώρησαν σε προσφυγή, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες να κινδυνεύουν να μην λάβουν ούτε τα ελάχιστα των αναδρομικών του 11μήνου, και οι οποίοι συνταξιούχοι παραμένουν όμηροι μιας κυβερνητικής αβέβαιης παρέμβασης-ρύθμισης, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην επιστροφή των αναδρομικών. Επίσης, η απόφαση απορρίπτει στη συντριπτική πλειονότητα την καταβολή των αναδρομικών τους για τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις.
Ο κυβερνητικός εμπαιγμός σε βάρος των συνταξιούχων δεν έχει όρια, καθώς την τελευταία τριετία, μέσω αντικρουόμενων δηλώσεων, η κυβέρνηση άλλοτε καλούσε τους συνταξιούχους να προχωρήσουν σε αγωγές για να διεκδικήσουν αναδρομικά, που συνολικά αντιστοιχούν στο 5% των μνημονιακών περικοπών, ενώ άλλοτε τους καθησύχαζε ότι εφόσον δικαιωθούν οι προσφυγές, η καταβολή αναδρομικών θα αφορά όλους, και εκείνους που δεν έκαναν προσφυγή.
Θυμίζουμε ότι κατά την περίοδο των μνημονίων και των τριών κυβερνήσεων που τα ψήφισαν, εφαρμόστηκαν 12 συνεχείς ειδικές ή άλλες πρόσθετες περικοπές συντάξεων. Έτσι, 2,5 εκατ. συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται από 20% ως και πάνω από 50%. Από τις συντάξεις αφαιρέθηκαν μέχρι το 2015 46 δισ. ευρώ, συν άλλα 2,5 δισ. από τη μείωση των επικουρικών άνω των 300 ευρώ και την αύξηση των εισφορών επικουρικής και υγείας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016.
Από τις περικοπές συντάξεων ύψους 46 δισ. ευρώ, επιστρέφονται αναδρομικά, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, 2,9 δισεκατομμύρια μόλις σε 350.000 συνταξιούχους, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν θα λάβει πίσω ούτε 1 ευρώ.
Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό των αποφάσεων του ΣτΕ για το πολύπαθο ζήτημα, διαπιστώνουμε ότι ενσωματώνουν πλήρως την κυβερνητική πολιτική -όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης- και συμβάλλουν στις μεθοδεύσεις που θα οδηγήσουν στην οριστική λήξη του θέματος σε βάρος των συνταξιούχων. Τον Ιούλιο του 2020 εκδίδεται η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία επιδικάζει αναδρομικά 11 μηνών στους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. Η απόφαση ορίζει ότι θα πρέπει να πιστωθούν στους συνταξιούχους -που είχαν προσφύγει- αναδρομικά αναλόγως με την περίπτωση. Η απόφαση ήταν θετική λόγω του ότι αφορούσε διάστημα για το οποίο οι περικοπές κρίθηκαν αντι-συνταγματικές, καθώς δεν υπήρχε «κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο». Ωστόσο και προκειμένου να καλυφθεί το «κενό», είχε προηγηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου, που στο μεταξύ κρίθηκε συνταγματικός και κατά συνέπεια και ο επανυπολογισμός των συντάξεων. Ο νόμος εξασφάλιζε ότι πλέον οι συνταξιούχοι στερούνται το δικαίωμα διεκδίκησης των αναδρομικών του διαστήματος που αφορούσε η προηγούμενη απόφαση. Για να κλείσει οριστικά το ζήτημα, η κυβέρνηση ψηφίζει επιπλέον την τροπολογία Βρούτση, με διάταξη της οποίας απαγορεύει τις αγωγές για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Με την πρόσφατη απόφαση, οριστικά χαμένοι είναι 2 εκατ. συνταξιούχοι, καθώς δεν μπορούν να διεκδικήσουν το παραμικρό, ενώ είναι πιθανό να περιμένουν έως και 6 έτη ακόμα οι 350.000 «τυχεροί» συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν υποβάλει αγωγές πριν από την 31η Ιουλίου 2020 και συνεχίζουν να διεκδικούν αναδρομικά από τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα.
Ωστόσο, ο Μητσοτάκης, καθώς η εκλογολογία έχει για τα καλά ανοίξει, δεν χάνει την ευκαιρία να τάξει για άλλη μια φορά στους συνταξιούχους αορίστως πιθανή μελλοντική ρύθμιση σε σχέση με την επιστροφή αναδρομικών των συντάξεων. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ερωτώμενος για το θέμα της επιστροφής των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, απάντησε πως παραμένει ανοικτό, στο πλαίσιο μιας πολιτικής λύσης, την οποία επιφυλάσσει για τις εξαγγελίες του στη φετινή ΔΕΘ…