Είχαμε αναφερθεί στο προηγούμενο φύλλο του Λ.Δ. στα αποτελέσματα των εκλογών στην ΕΦΕΕΑ, την μεγαλύτερη ένωση πανελλαδικά των φοροτεχνικών της Αττικής.
Και είχαμε σημειώσει μια ορισμένη ανατροπή με κύριο χαρακτηριστικό την καταπόντιση της μέχρι πριν λίγο καιρό πλειοψηφούσας παράταξης της δήθεν Ανεξάρτητης Κίνησης (ΑΚΦ) που είχε τον έλεγχο της διοίκησης του σωματείου με 5 έδρες στις 9.
Τώρα λοιπόν η ΑΚΦ πήρε 3 έδρες στο νέο ΔΣ συν 1 έδρα που πήρε ένας αμιγώς ΝΔ συνδυασμός από τέως και νυν συνεργάτη της, οπότε οι συσχετισμοί άλλαξαν με πλειοψηφία που θα κατέχουν οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης στο προηγούμενο ΔΣ δηλαδή 5 έναντι 4.
Μάλιστα είχε προηγηθεί η καταψήφιση του διοικητικού απολογισμού της προηγούμενης διοίκησης με ποσοστό 63%, και οριακή έγκριση του οικονομικού απολογισμού μόνο με 3 ψήφους, στη γενική συνέλευση της ένωσης που είχε προηγηθεί 10 μέρες πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας.
Ωστόσο και όπως φαίνονταν θα υπήρχε μια ανάλογη αλλαγή στη συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. όμως αυτό δεν έγινε για λόγους που συνοπτικά θα εξηγήσουμε παρακάτω.
Καταρχήν να διατυπώσουμε την άποψή μας για τις διαδικασίες αυτές που τις κρίνουμε με πολιτικό κύρια κριτήριο. Το οποίο σημαίνει πως εμμένουμε στην θέση πως όποια και να είναι η σύνθεση του προεδρείου σε ένα όργανο, και χωρίς τελικά να μας είναι αδιάφορο, το βασικό βρίσκεται στην ενεργοποίηση των μελών του σωματείου σε μια διεκδικητική κατεύθυνση με όρους και προϋποθέσεις μαζικές, γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, όπως έχει γίνει και άλλες φορές στη συγκεκριμένη ένωση.
Αυτό προσπαθήσαμε και στις διαδικασίες του συνδυασμού του ΔΙΚΤΥΟΥ (οι σ. που συμμετέχουν) να θέσουμε, διατυπώνοντας ένα πλαίσιο θέσεων και κοινού τόπου με τις άλλες δυνάμεις της πρώην αντιπολίτευσης, που ωστόσο χωρίς να απορριφθεί η λογική αυτή, μετατοπίστηκε η συζήτηση στους πιθανούς συνδυασμούς προσώπων και θέσεων που θα καταλάμβανε ο κάθε συνδυασμός στη συγκρότηση σε σώμα του νέου ΔΣ, με βασικό ζήτημα την μη ανάδειξη εκπροσώπων της προηγούμενης διοίκησης σε καίριες θέσεις του προεδρείου.
Ανοιχτά διαφωνήσαμε ομοθυμαδόν με τη θέση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΑΣΦΕΕΑ), η οποία κινούμενη από την άποψη του πολιτικού χώρου που εκφράζει (ΚΚΕ), πρότεινε αντιπροσωπευτικό – αναλογικό προεδρείο.
Όταν μάλιστα η προηγούμενη θητεία της ΑΚΦ βαρύνεται με την παραβίαση αποφάσεων οργάνων του σωματείου και με προσωποπαγή διαχείριση του προεδρείου.
Για να μην αναφέρουμε την πολιτεία που είχε η προηγούμενη διοίκηση εμμένοντας στην λογική των «συνεργατών» του υπουργείου και της ΑΑΔΕ, χαρακτηρίζοντας υποτιμητικά τις όποιες κινητοποιήσεις που κατάφεραν οι φοροτεχνικοί «αδιέξοδες» και «πεζοδρόμιο».
Μια τέτοια λοιπόν διοίκηση κατάφερε η ΑΣΦΕΕΑ, με το παρών που δήλωσε στις ψηφοφορίες να συντελέσει στην εκ νέου ανάληψη του προεδρείου, από τους καταδικασμένους στις εκλογές, παραβιάζοντας και διαστρέφοντας το σαφές μήνυμα των εκλογικών αποτελεσμάτων για αλλαγή ρότας της ένωσης.
Και μάλιστα όταν προεκλογικά καλούσε «…είναι στο δικό μας χέρι να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην ΕΦΕΕΑ και την Ομοσπονδία. Να αλλάξουμε γραμμή πλεύσης και να δώσουμε βήμα στις πραγματικές ανάγκες και διεκδικήσεις μας…», όπως παραθέτουμε από τη σχετική της διακήρυξη.
Αυτούς λοιπόν επέλεξαν με την στάση τους οι της ΑΣΦΕΕΑ (και του ΚΚΕ) να εκπροσωπούν την ένωση στην επόμενη τριετία. Μάλιστα παρά την επιμονή τους για αναλογικότητα και αντιπροσωπευτικότητα ακόμα και όταν προτάθηκε ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ σε ψήφους συνδυασμός να αναλάβει την αντιπροεδρία και μετά να κάνει εναλλαγή με τον προηγούμενο και νυν πρόεδρο σε ενάμιση χρόνο!!!, ούτε εκεί καταψήφισαν με αποτέλεσμα να πάνε περίπατο οι αντιλήψεις τους για δήθεν αναλογικό και αντιπροσωπευτικό προεδρείο…
Αυτό το τριήμερο διεξάγεται στα Γιάννενα η γενική συνέλευση των αντιπροσώπων της ΠΟΦΕΕ (ομοσπονδία), οπότε σίγουρα θα έχουμε πολλά να περιγράψουμε και να αναφέρουμε.