Τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στα σπίτια και στο βιός των κατοίκων της Β. Εύβοιας, διαδέχθηκαν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για τη δήθεν πλήρη αποζημίωσή τους και οι τελευταίες έδωσαν τη θέση τους στο περιβόητο «σχέδιο ανασυγκρότησης» της περιοχής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αποκαλύπτει ξεκάθαρα ποια είναι τα πραγματικά της σχέδια για το βόρειο τμήμα του νησιού.
Οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών στο αμέσως επόμενο διάστημα μετά τις φωτιές που κατέκαψαν ό,τι είχαν και δεν είχαν, κινητοποιήθηκαν διατυπώνοντας τα δίκαια αιτήματά τους. Η ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων θα ήταν και ο μοναδικός τρόπος να προσπαθήσουν να ξαναστήσουν τις ζωές τους και να παραμείνουν στον τόπο τους.
Ζητούν αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις για αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και ταυτόχρονα να υπάρξει άμεση μέριμνα για να δοθούν ζωοτροφές και μελισσοτροφές, κάτι απαραίτητο για να επιβιώσουν ζώα και μελίσσια, αφού το φυσικό περιβάλλον έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή. Ζητούν, επίσης αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, καθώς έχουν χάσει ό,τι τους απέφερε εισόδημα, καθώς βέβαια και την άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών – αντιδιαβρωτικών έργων, πριν συμβεί νέα καταστροφή από βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα καθώς έχουμε πλέον μπει στο φθινόπωρο.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι σχεδιασμοί τη κυβέρνησης δεν περιλάμβαναν τίποτε από αυτά. Το «ολιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης» της περιοχής που ανακοίνωσε με τις γνωστές μάλιστα τυμπανοκρουσίες, αφορούσε σε κάποιες αποζημιώσεις-ψίχουλα για κτηνοτρόφους και αγρότες και όχι βέβαια για όλους τους πληγέντες. Επιπλέον, παραπέμπει στον τραπεζικό δανεισμό τους ιδιοκτήτες των κατεστραμμένων και μισο-κατεστραμμένων σπιτιών. Ενώ τέλος αναθέτει σε ανάδοχους, σε ιδιώτες δηλαδή, την αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων, εγγράφοντας έτσι υποθήκες για τη μελλοντική εκμετάλλευση αυτών των εκτάσεων. Δε θα μπορούσε πιο ανοιχτά να παραδεχθεί η κυβέρνηση πως το σχέδιό της είναι ψίχουλα για τους κατοίκους και τις πληγές τους, ενώ αντίθετα ενισχύει σχέδια κερδοφορίας για το κεφάλαιο του Τουρισμού, της «πράσινης ανάπτυξης», της ψηφιακής οικονομίας, των κατασκευαστικών μεγαλοεταιρειών κ.λπ.
Τα περί αποζημιώσεων που υπόσχονταν οι κυβερνητικοί ειδικά τις πρώτες μέρες των μεγάλων πυρκαγιών όλα δείχνουν πως οδεύουν να εξελιχθούν σε μια ακόμη απάτη.
Από την άποψη αυτή το αν θα μπορέσουν οι πυρόπληκτοι να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που έπαθαν είναι ζήτημα μαζικής κινητοποίησής τους για να συνεχίσουν την πίεσή τους στην κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ήδη σε αυτό τον δρομο έχουν γίνει ορισμένες πρώτες κινητοποιήσεις και ένα βήμα παραπέρα σε αυτήν την κατευθυνση θα πρέπει να αποτελέσει και η μαζικοποίηση της κινητοποίησης που έχουν προγραμματίσει οι πυρόπληκτοι στον κόμβο της Στροφυλιάς Ευβοίας στις 2 Οκτώβρη. Και σε αυτό το δρόμο θα πρέπει να επιμείνουν αν θέλουν να αποκρούσουν τον κυβερνητικό εμπαιγμό για να επιτύχουν την αποκατάστασή τους.
Άλλωστε ποιους πληγέντες και από προηγούμενες καταστροφές έχουν αποκαταστήσει οι κυβερνήσεις; Ας θυμηθούμε τι έκανε η κυβερνηση της ΝΔ τις μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007.
Αλλά και τώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και πάνω από 1 χρόνο μετά τις φονικές πλημμύρες, στην Εύβοια επίσης, συνεχίζει τον εμπαιγμό στους πλημμυροπαθείς στο Ληλάντιο Πεδίο και στα Ψαχνά. Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμοι όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά ούτε στην αποκατάσταση υποδομών που υπέστησαν καταστροφές. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι πεσμένες γέφυρες στα χωριά Φύλλα και Αφράτι, η ανακατασκευή των οποίων δεν έχει ξεκινήσει, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι τα έργα θα είχαν δημοπρατηθεί από πέρυσι τον χειμώνα. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί συνολικά σε ό,τι αφορά τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Ληλάντιο Πεδίο, με τους κατοίκους να περιμένουν ακόμα τις μελέτες.
Ίδια μοίρα αναμονής και για τους σεισμόπληκτους στο Δαμάσι στη Λάρισα, οι οποίοι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην περιοχή, ζουν ακόμη σε κοντέινερ, καθώς δεν έχουν προχωρήσει οι μελέτες, ούτε τους έχουν δοθεί ακόμα οι αποζημιώσεις για τις επιδιορθώσεις και την κατασκευή των νέων σπιτιών. Ενώ μόλις μια εβδομάδα πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περιοχή προκειμένου να εγκαινιάσει το νέο σχολείο που μάλιστα κατασκευάστηκε από την εταιρεία «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ», εμφανίστηκαν τα ειδικά συνεργεία, για να καθαρίσουν τα μπάζα από τα κατεστραμμένα σπίτια.
Επιπλέον κάτοικοι της περιοχής, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι αγρότες, αντιμετωπίζουν και μια σειρά άλλα προβλήματα, όπως οι καταστροφές που προκάλεσαν οι παγετοί, το χαλάζι και η ξηρασία σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, αφήνοντάς τους χωρίς παραγωγή και εισόδημα, ενώ και εδώ οι αποζημιώσεις-κοροϊδία δεν έχουν δοθεί ακόμα.
Αλλά και στα Φάρσαλα όπου τον χρόνο που πέρασε, υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ευθαρσώς την πρόθεσή της, οι αποζημιώσεις που θα δοθούν να φτάσουν μόλις στο 55% της ζημιάς που έχει εκτιμηθεί, ενώ μέχρι σήμερα από τους 933 δικαιούχους αποζημίωσης, μόλις 258 έχουν πάρει την προκαταβολή 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.