Η ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη είχε ως συνέπεια, εκτός των άλλων, και την πυροδότηση πολιτικοσυνδικαλιστικής κρίσης στη διοίκηση του ΕΚΑ το οποίο είναι το μεγαλύτερο εργατικό κέντρο της χώρας.
Η κρίση αυτή άγγιξε το σύνολο των συνδικαλιστικών παρατάξεων που αναφέρονται αμιγώς στα αστικά κοινοβουλευτικά κόμματα, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και την παράταξη Ενότητα-Νέα Πορεία που αποτελεί διάσπαση της ΔΑΚΕ αλλά και την ΕΑΚ (ΛΑΕ-δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ). Έβγαλε στην επιφάνεια όλα τα συμπτώματα του εκφυλισμού στον οποίο έχουν περιέλθει οι κυρίαρχες δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος.
Συγκριμένα, στην παράταξη της ΕΑΚ από την οποία προέρχεται ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γ. Μυλωνάς, η οποία έχει 6 μέλη στο ΔΣ, 2 μέλη που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησαν τις ενέργειές του για την κινητοποίηση του ΕΚΑ με αφορμή το νομοσχέδιο. Μπροστά σε αυτή την κίνηση ο πρόεδρος απείλησε με παραίτηση. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τελικά θα υπάρξει ανεξαρτητοποίηση των δύο, αν θα παραμείνει ο πρόεδρος στη θέση του και πώς θα διαμορφωθεί ο τελικός συσχετισμός. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή ο ΣΥΡΙΖΑ «ψάχνεται» για τη συγκρότηση αυτοτελούς πόλου, στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Εκεί που γίνεται πραγματικά χαμός είναι στις παρατάξεις της «δεξιάς πολυκατοικίας» στο ΕΚΑ. Στην ΔΑΚΕ ΕΚΑ με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του ΕΚΑ, Κομματά, και στην Ενότητα-Νέα Πορεία με την εμπλοκή και της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα με επικεφαλής το Γραμματέα της ΓΣΕΕ, Κιουτσούκη. Η παράταξη Ενότητα-Νέα Πορεία έχει αναφορά στον Μητσοτακικό χώρο αν και πληροφορίες κάνουν λόγω για Σαμαρικές «επιρροές» του επικεφαλής της, Γκιάτη, προέδρου στο σωματείο της Alpha Bank και μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΕ.
Με μια κίνηση που εκφράζει πιθανές αντιθέσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και για την τροποποίηση των συσχετισμών στο ΕΚΑ, σε επίπεδο διοίκησης, η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα «έκλεψε» 2 μέλη από την ΔΑΚΕ ΕΚΑ, 2 μέλη από την Νέα Πορεία-Ενότητα και 1 μέλος από την ΠΑΣΚΕ που είχε «ανεξαρτητοποιηθεί».
Έτσι πλέον με 5 μέλη η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα ζήτησε επίσημα τα κλειδιά του γραφείου του Αντιπροέδρου του ΕΚΑ, τους κωδικούς email και κοινωνικών δικτύων, το ταμείο και το αρχείο μελών της ΔΑΚΕ ΕΚΑ, από τον Κομματά ο οποίος φυσικά αρνήθηκε.
Οι τρεις παρατάξεις αντάλλαξαν οργισμένες ανακοινώσεις με βαριές κατηγορίες για εκμαυλισμό συνειδήσεων και προσωπικές φιλοδοξίες καθώς και με απειλές για προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει και συνέχεια αφού η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα θα επιδιώξει να εκφράσει την τροποποίηση των συσχετισμών και σε επίπεδο προεδρείου της διοίκησης του ΕΚΑ. Μετά τις «μεταγραφές» οι συσχετισμοί στο ΔΣ του ΕΚΑ διαμορφώνονται ως εξής (σε παρένθεση οι προηγούμενες έδρες): ΔΑΣ 9 (9), ΑΤΕ 2 (2), ΕΑΚ 4+2(;) (6), ΠΑΣΚΕ 5 (6), ΔΑΚΕ Ιδ. Τομέα 5 (0), ΔΑΚΕ ΕΚΑ 2 (4), Ενότητα-Νέα Πορεία 2 (4).