Δύο εργατικά ατυχήματα στη Φθιώτιδα, ένα στη ΛΑΡΚΟ σε εργαζόμενο σε «δουλεμπορική» εταιρεία-εργολάβο και ένα στην επιχείρηση ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS  στην ΒΙΠΕ Λαμίας, συνέβησαν μέσα σε διάστημα μόλις λίγων ημερών.

Το δεύτερο μάλιστα ήταν και  θανατηφόρο αφού ένας 54χρονος εργάτης, πατέρας 3 παιδιών έχασε τη ζωή του από χτύπημα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια εργασιών σε αυτοκίνητο της εταιρείας, στο χώρο του εργοστασίου.  Στη ΛΑΡΚΟ ο εργάτης έπεσε από ύψος τεσσάρων μέτρων με αποτέλεσμα να υποστεί συντριπτικά κατάγματα σε πόδια και χέρια και να υποβληθεί σε εγχείρηση.

Τα τραγικά αυτά γεγονότα προστίθενται, στα μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα, που συμβαίνουν καθημερινά στους εργασιακούς χώρους όπου κυριαρχεί η στυγνή εκμετάλλευση, η εντατικοποίηση της εργασίας, μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, το χτύπημα του συνδικαλισμού. Στους θανάτους από κορονοϊό όπως συνέβη σε εργαζόμενο super market στη Μαλεσίνα.

Στη ΛΑΡΚΟ προστίθεται επιπλέον η συνειδητή εγκατάλειψη του εργοστασίου από τις, διορισμένες από τις κυβερνήσεις, διοικήσεις με σκοπό την απαξίωση της επιχείρησης και το ξεπούλημά της στα ξένα μονοπώλια του κλάδου.

Την κύρια ευθύνη γι’ αυτά τα γεγονότα έχει η κυβέρνηση της ΝΔ η οποία έχει δώσει το πράσινο φώς για την όξυνση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας και με πρόσχημα την πανδημία, έχει διαλύσει το ΣΕΠΕ και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Πιστοποιώντας το αντεργατικό της μένος ετοιμάζεται να επιτεθεί στις τελευταίες εναπομείναντες κατακτήσεις των εργαζομένων βάζοντας στο στόχαστρο το 8ώρο, με την καθιέρωση του 10ωρου και των απλήρωτων υπερωριών, την κυριακάτικη αργία, το περαιτέρω χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος στην απεργία.

135 χρόνια μετά την  απεργία του  Σικάγο, την Πρωτομαγιά του 1886, με κύριο αίτημα την καθιέρωση του οκτάωρου η κυβέρνηση και το κεφάλαιο θέλουν να γυρίσουν το χρόνο στον εργασιακό μεσαίωνα του 19ου αιώνα, χωρίς δικαιώματα και κατακτήσεις για την εργατική τάξη.

Μόνο οι εργαζόμενοι με την οργανωμένη πάλη τους, μέσα από τα συνδικάτα, ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και τις διασπαστικές λογικές, μπορούν να βάλουν φραγμό σε αυτές τις πολιτικές.

Να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Το Μ-Λ ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του αδικοχαμένου εργάτη της ΒΙΠΕ και εύχεται ταχεία ανάρρωση στον εργάτη της ΛΑΡΚΟ.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στον αγωνιστικό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και στις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Μ-Λ ΚΚΕ Κ.Ο. Φθιώτιδας
16/4/2021