Για την ίδρυση σωματείου αποφασίζουν από την περασμένη Τρίτη έως το τέλος Μαρτίου περίπου 5.800 εργάτες μιας τεράστιας αποθήκης της πολυεθνικής του ηλεκτρονικού εμπορίου Αmazon, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ.
Οι εργάτες συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, αφού ξεπέρασαν το σκόπελο των εμποδίων που έθετε τόσο η ίδια η εταιρεία όσο και η κυβέρνηση της Πολιτείας. Εργαζόμενοι που πρωτοστατούν στην κίνηση για συνδικαλιστική δράση τονίζουν ότι κάνουν ένα μεγάλο βήμα, αν και η πρώτη προσπάθεια για ίδρυση σωματείου, το 2014, δεν είχε ευδοκιμήσει. Τότε μερικές μόνο εκατοντάδες συνάδελφοί τους, σε αποθήκη της Αmazon στο Ντελαγουέαρ, επιχείρησαν να οργανώσουν τη συνδικαλιστική τους δράση.
Η εργοδοσία προσπάθησε να σαμποτάρει την προσπάθεια ίδρυσης σωματείου στην αποθήκη της Αλαμπάμα με κάθε τρόπο. Η τοπική εκπρόσωπος της διοίκησης της Αmazon προσπάθησε να αλλάξει τη γνώμη των εργαζομένων για την εκκίνηση διαδικασίας ίδρυσης σωματείου, «θυμίζοντας» ότι η αποθήκη δημιουργήθηκε μόλις τον Μάρτιο του 2020 και έδωσε δουλειά σε πάνω από 5.000 άτομα. «Θύμισε» επίσης, παριστάνοντας τον «καλό εργοδότη», ότι δίνεται σχεδόν διπλάσιο ωρομίσθιο (λίγο παραπάνω από 15 δολάρια την ώρα) σε σχέση με αυτό που δίνεται συνήθως στην συγκεκριμένη πολιτεία.
Έπειτα η εργοδοσία ξεκίνησε μια δαπανηρή εκστρατεία με αφίσες και δημιουργία ιστοσελίδας με την ονομασία «Κάντε το Χωρίς Συνδρομή», προκειμένου οι εργάτες να πειστούν και να καταψηφίσουν τη δημιουργία συνδικάτου.
Η Amazon αποφεύγει τη δημιουργία σωματείου και την οργανωμένη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων κυριολεκτικά όπως ο «διάολος του λιβάνι». Πώς θα μπορούσε άλλωστε το αφεντικό της πολυεθνικής, Τζεφ Μπέζος, να φιγουράρει ως ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου;
Οι περίπου 800.000 εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου και διανομής παντός είδους εμπορευμάτων, δουλεύουν ασταμάτητα υπερωρίες, με τις βάρδιες να αλλάζουν απρόβλεπτα. Εν μέσω πανδημίας οι ήδη υπερεντατικοί ρυθμοί αυξήθηκαν, ενώ τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό είναι ελλιπή, με αποτέλεσμα να καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα στους χώρους εργασίας.
Η εταιρεία έχει επιβάλει επιπλέον σκληρές προθεσμίες και ασφυκτικούς ρυθμούς δουλειάς, εφαρμόζοντας, μεταξύ άλλων, το περιβόητο σύστημα ΤΟΤ («time off task», δηλαδή χρόνος εκτός έργου, εκτός καθήκοντος). Το σύστημα μετρά το χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην παραλαβή ενός προϊόντος από τον αποθηκάριο και το σκανάρισμά του.
Εάν ο συνολικός χρόνος από τη μία κίνηση στην άλλη είναι άνω του μισάωρου κατά τη διάρκεια μίας βάρδιας, ο εργαζόμενος απολύεται ως «αντιπαραγωγικός»!
Οι εργάτες στις αποθήκες της Amazon έχουν πραγματοποιήσει σειρά διαδηλώσεων και μικρών απεργιών τόσο κατά της έλλειψης μέτρων εν μέσω πανδημίας, όσο και τα προηγούμενα χρόνια, με αίτημα καλύτερες υγειονομικές συνθήκες στους χώρους εργασίας και αύξηση μισθών.
Αν τελικά οι εργαζόμενοι στην αποθήκη της Αλαμπάμα αποφασίσουν να εκπροσωπούνται από ένα συνδικάτο, θα ανοίξει ο δρόμος για εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους τους να πράξουν το ίδιο. Σε κάθε περίπτωση ως το τέλος Μαρτίου θα φανεί εάν οι απειλές της εργοδοσίας θα πιάσουν τόπο, ή εάν οι εργαζόμενοι θα έχουν σημειώσει μια μεγάλη νίκη.
Η Amazon αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη στις ΗΠΑ, με περίπου 800.000 απασχολούμενους, κυρίως εργάτες, καθώς και τεχνικούς στις αποθήκες. Τα έσοδα και τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν σημαντικά στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς εκτοξεύτηκε το διαδικτυακό εμπόριο. Αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια για τις συνθήκες εργασίας, τους μισθούς και την εργοδοτική αυθαιρεσία.