Ανταπόκριση
Το επιδημιολογικό φορτίο – παρά την καραντίνα παραμένει υψηλό. Ο θάνατος έχει ονοματεπώνυμο – του γονιού, του αδερφού, του φίλου, του συνάδελφου… Στο νοσοκομείο Σερρών έχουν καταγραφεί 147 νεκροί – ο μεγαλύτερος αριθμός από τα επαρχιακά νοσοκομεία της χώρας! Στον αριθμό αυτόν δεν συμπεριλαμβάνονται Σερραίοι που κατέληξαν σε νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτη στην πόλη και στον νομό, ενώ το νοσοκομείο βρίσκεται υπό κατάρρευση και ήδη λειτουργεί εκτός ορίων ασφαλείας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σερρών (ΕΝΙΣ).
με το 60% του ιατρικού προσωπικού που απαιτείται! Κι αυτό συμβαίνει τα τελευταία 7 χρόνια και δεν άλλαξε ούτε τον καιρό της πανδημίας – αντιθέτως χειροτέρεψε μετά “την παραίτηση 3 γιατρών από ειδικότητες πρώτης γραμμής (2 Παθολόγοι και 1 Πνευμονολόγος) που δεν αντικαταστάθηκαν…” Ακόμη και οι διακομιδές ασθενών γίνονται χωρίς αναισθησιολόγο αλλά από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων που δεν είναι γνώστες στο χειρισμό αναπνευστήρα και διασωληνωμένου ασθενή!
χωρίς εφεδρείες! “Όταν ένας γιατρός αρρωσταίνει το Τμήμα και η Κλινική που εργάζεται βογκά, διαλύεται…” καταγγέλλουν οι γιατροί.
για την στελέχωση των κλινικών covid-19 δεν έγινε ούτε μια νέα πρόσληψη! Πώς αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα; Με τον γνωστό τρόπο των μετακινήσεων! Μετακινήθηκαν γιατροί από άλλες κλινικές και από κέντρα υγείας του νομού με αποτέλεσμα και να μην λειτουργούν σωστά οι κλινικές και να μείνει χωρίς την στοιχειώδη φροντίδα ο λαός της επαρχίας.

“ΜΕΘ: από 6 κρεβάτια ΜΕΘ, έχουμε φτάσει στα 17 (ο θεός να τα κάνει κλίνες ΜΕΘ) σε 3 διαφορετικούς χώρους του Νοσοκομείου. Από αυτά τα 12 λειτουργούν με κανονικό αναπνευστήρα, ενώ τα υπόλοιπα 5 με αναπνευστήρα Αναισθησιολογικού. Οι γιατροί παραμένουν 6!!!! Για νοσηλευτικό προσωπικό δε, ούτε κουβέντα… Τα 17 κρεβάτια λειτουργούν με 31 Νοσηλευτές αντί για 68 που θα έπρεπε… Και μια απαραίτητη διευκρίνηση: κλίνη ΜΕΘ δεν είναι ένα κρεβάτι με έναν οποιοδήποτε αναπνευστήρα. Η κλίνη ΜΕΘ χρειάζεται εξοπλισμό συγκεκριμένων προδιαγραφών και εξειδικευμένο προσωπικό…Τα υπόλοιπα είναι λύση ανάγκης για «πολεμικές» συνθήκες σε ένα ΕΣΥ απροετοίμαστο και με Κυβέρνηση χωρίς βούληση να βοηθήσει…”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΝΙΣ.

Πρόβλημα με τη χορήγηση οξυγόνου “στο Νοσοκομείο Σερρών, όπως και σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας, αφού οι εγκαταστάσεις δεν έγιναν προβλέποντας την ανάγκη για συνεχή και μεγάλη ροή οξυγόνου σε 120 και 130 ασθενείς…”
Ο κατάλογος των προβλημάτων και των ελλείψεων του νοσοκομείου δεν έχει τελειωμό!

Οι νοσοκομειακοί ΑΠΑΙΤΟYΝ:
μαζικές προσλήψεις προσωπικού με διαδικασίες ταχύτατες
άμεση πρόσληψη και των 4 Παθολόγων που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους στην προκήρυξη για τη θέση Παθολόγου – να επιστρέψει ο Παθολόγος που μετακινήθηκε στη Δράμα.
από τις προκηρύξεις που έχουν γίνει εντός του έτους να προσληφθούν περισσότεροι από ένας γιατροί που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους σε ειδικότητες που έχουν ανάγκη (πχ. Καρδιολογία, Ακτινολογία, Παιδιατρική, Νεφρολογία, Ουρολογία, Οφθαλμολογία).
να επιστρέψει στη θέση του ο Αναισθησιολόγος του Νοσοκομείου Σερρών που έχει τοποθετηθεί σε θέση Διοικητή ΕΚΑΒ.
να διοριστούν όλοι οι ειδικευόμενοι που βρίσκονται στις λίστες αναμονής του Νοσοκομείου.
να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.
να δοθούν άμεσα κίνητρα για την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας και να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα.
να επιστρατευθούν ιδιώτες γιατροί με βάση τις ανάγκες που δημιουργούνται στο Νοσοκομείο Σερρών και για την αντικατάσταση νοσούντων ιατρών που βρίσκονται εκτός υπηρεσίας.