Εντείνεται η κρίση στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ να παραμένουν καθηλωμένοι δημοσκοπικά, ενώ καθημερινά πλέον είναι τα επεισόδια «συντροφικών» αλληλομαχαιρωμάτων στα δύο κόμματα της λεγόμενης κεντροαριστεράς. Από την άλλη, οι συζητήσεις για ενδεχόμενη συνεργασία προκαλούν νέες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα δύο αυτά κόμματα, αλλά και στο εσωτερικό τους.
Τελευταίο επεισόδιο σε αυτό το σήριαλ αποτελούν οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με την παραπομπή της Κατερίνας Μπατζελή στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Η πρώην υπουργός κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις δηλώσεις της, με τις οποίες έδειξε να συμφωνεί με το επιχείρημα του Ν. Παππά, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι κάποιος τραβά τον Ν. Ανδρουλάκη από το δεξί πέτο. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε «τοξική» και «λανθασμένη» τη δήλωση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για τον Ν. Παππά: «Για την τελευταία ανακοίνωση του ΠαΣοΚ, προσωπικά θεωρώ ότι είναι τοξική και λανθασμένη δήλωση. Όπως τοξικό είναι ότι ο κ. Παππάς είπε για τον κ. Ανδρουλάκη ότι τον τραβάει κάποιος από το δεξί του πέτο».
Προφανώς οι εξελίξεις αυτές έφεραν γκρίνια στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ Κ. Τσουκαλά ο οποίος τόνισε πως «είναι πολύ άδικη εικόνα εσωστρέφειας που παρουσιάζεται, ειδικά τη στιγμή που κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για τη χώρα με πρωτοβουλίες που δικαιώνονται».
Από την άλλη, το στρατόπεδο του Χάρη Δούκα έκανε λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά και πως, ενώ σε άλλες περιπτώσεις στελεχών δεν υπήρχε αντίδραση από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τώρα ασχολείται επιλεκτικά με τη δήλωση Μπατζελή. Φωτογραφίζοντας μάλιστα δηλώσεις του Γερουλάνου και της Διαμαντοπούλου, η πλευρά Δούκα πιθανόν να θέλησε να «καρφώσει» την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά σε στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητα Δούκα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Πάντως ενδεικτικό της κατάστασης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των ανακατατάξεων που συμβαίνουν στον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας είναι η προσχώρηση στο ΣΥΡΙΖΑ δύο στελεχών του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησαν από το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη προ ολίγων ημερών, επικαλούμενοι πολιτικές διαφωνίες. Πρόκειται για την Μ. Αντωνοπούλου που είχε συμπεριληφθεί στο πράσινο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές, αλλά και τον Δ. Μελίδη, αναπληρωτή Γραμματέα του Τομέα Θεσμών του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, ένα ακόμα επεισόδιο που επιβεβαιώνει την κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αποτελεί η αποχώρηση του υποψηφίου βουλευτή Μεσσηνίας στις τελευταίες εκλογές Σ. Πώρου, ο οποίος σημείωσε ότι «έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη μου στην ηγεσία κι ένα μεγάλο μέρος των στελεχών».
***
Στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες ο Π. Πολάκης έδωσε το πολιτικό του στίγμα ενόψει μάλιστα του συνεδρίου που, όπως αποφασίστηκε, θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου. Ο Πολάκης, που όπως είχε δηλώσει μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Νοέμβριο εκπροσωπεί το μισό ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε στην κεντρική επιτροπή να ανοίγει πρώτος την αντιπαράθεση με την προεδρική πλειοψηφία: «Δεν πάμε καλά και αυτό, νομίζω, είναι κάτι που οι περισσότεροι εδώ μέσα το αναγνωρίζουμε. Η δική μου εικόνα είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων μας κρατάει πλέον αποστάσεις από εμάς, έχει κάτσει στην άκρη και αν δεν αλλάξουμε ρότα, σύντομα θα μας γυρίσει οριστικά την πλάτη. Το αποθαρρυντικό είναι ότι αυτό συμβαίνει ενώ τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ καταρρέουν δημοκοπικά. Αυτή η κατάσταση θα πρέπει άμεσα να αναστραφεί. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα επιστρέψουμε σε ποσοστά που έχουμε να δούμε από το 2009». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μ. Χατζησάββας, στενός συνεργάτης του Πολάκη, δήλωσε πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να είναι δεσμευμένη από ομάδες, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλο να απαντά σε υψηλούς τόνους ότι δεν τον κρατάει κανείς.
Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν επίσης και ο Πολάκης με τον Δ. Τεμπονέρα. Όταν ο πρώτος διαφώνησε με την επιστροφή στην Π.Γ. όσων είχαν παραιτηθεί (Γ. Βασιλειάδης, Χρ. Σπίρτζης, Δ. Τεμπονέρας, Στ. Τζουμάκας), ο Τεμπονέρας απάντησε σε πολύ υψηλούς τόνους: «Εμείς παραιτηθήκαμε πριν από πολλούς μήνες από τα όργανα και μείναμε απλά μέλη, για να μη νομιμοποιήσουμε το “λάθος Κασσελάκη”, όπως το ανέφερες, αυτό που εσύ στήριζες μέχρι και την τελευταία στιγμή. Παραιτηθήκαμε γιατί θέλαμε να είμαστε συνεπείς στις αξίες και στις αρχές μας και δεν μας ένοιαζε η “καρέκλα”. Αντίθετα, εσύ που λες ότι αναλαμβάνεις την ευθύνη που σου αναλογεί, δεν έκανες το ίδιο. Είπες ότι ανέλαβες την ευθύνη. Στον δικό μας αξιακό κώδικα, ανάληψη ευθύνης σημαίνει κάνω την αυτοκριτική μου, παραιτούμαι, κάνω στην άκρη και όχι διεκδικώ την προεδρία!».
Πάντως, κεντρικό ζήτημα της ΚΕ αναδείχθηκε το θέμα των συνεργασιών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Παππάς από τη μια είπε ότι «σωστά ο Σωκράτης Φάμελλος διατύπωσε την πρόταση για συνεργασίες, είναι ψηφισμένη μας πρόταση», από την άλλη διευκρίνισε ότι «η θέση για νέο φορέα δεν είναι», καρφώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τον Φάμελλο για την πρόσφατη πρότασή του για ενιαίο φορέα και ψηφοδέλτιο. Σε αυτήν ακριβώς την πρόταση απάντησε ο Πολάκης ο οποίος δήλωσε πως «Πρόκειται για κίνηση πραγματικά χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του κόμματος…Με ποιο ΠΑΣΟΚ θα συμμαχήσουμε, συντρόφισσες και σύντροφοι; Με αυτό που θεωρεί το πρόγραμμα ReArm Europe πρώτο βήμα;…Με αυτό που θέλει την κατάργηση του άρθρου 16 ή με το υπόλοιπο;».
***
Οι εξελίξεις στο μέτωπο της σοσιαλδημοκρατίας στην πραγματικότητα απηχούν ευρύτερους σχεδιασμούς της ντόπιας ολιγαρχίας για την ανασύνθεση του ευρύτερου πολιτικού σκηνικού. Οι διαφορετικές θέσεις στο εσωτερικό των κομμάτων αυτών στο θέμα των συνεργασιών αποτελούν διαφορές ανάμεσα στις κυρίαρχες μερίδες της μεγαλοαστικής τάξης στην προσπάθειά τους να ανασυγκροτηθεί ο σοσιαλδημοκρατικού πόλος που εδώ και κάποια χρόνια έχει χάσει τα ερείσματά του στο λαό και για αυτό και τα δύο αυτά κόμματα εμφανίζονται δημοσκοπικά καθηλωμένα. Η ολιγαρχία διαβλέπει ακριβώς ότι η πολιτική φθορά δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση. Βλέπει ότι τα κόμματα αυτά που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια πληρώνουν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα επίχειρα της πολιτικής τους. Αυτό αποτελεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για την κυρίαρχη τάξη και για αυτό στο επίπεδο της κεντροαριστεράς γίνονται διεργασίες προκειμένου να βρεθεί το αντίπαλο δέος στη ΝΔ του Μητσοτάκη, το πολιτικό κεφάλαιο του οποίου εξαντλείται και θα πρέπει να σερβιριστεί στο λαό ξαναζεσταμένη και φτιασιδωμένη μια δήθεν εναλλακτική. Όμως ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από τα δύο αυτά κόμματα των οποίων την πολιτική γνώρισε καλά τώρα και 15 χρόνια. Και όποιο σχήμα ή σχήματα προκύψουν μέσα από τις διεργασίες που συντελούνται στο χώρο αυτό, το βέβαιο είναι ότι την ίδια ακριβώς πολιτική θα ακολουθήσουν.