Ο εμφύλιος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μαίνεται για τα καλά. Η τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αποφάσισε τον αποκλεισμό του Κασσελάκη από τη δυνατότητα να διεκδικήσει ξανά την προεδρία του κόμματος στο επερχόμενο συνέδριο. Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση, εν μέσω εσωκομματικής θύελλας, που αποφάσισε να τον καθαιρέσει από τη θέση του προέδρου με συνοπτικές διαδικασίες. Στην τελευταία συνεδρίασή της η ΚΕ υπογραμμίζει πως η απόφασή της είναι «οριστική και αμετάκλητη», σε μια προσπάθεια να ανακόψει κάθε απόπειρα του Κασσελάκη, να ξαναδιεκδικήσει τη θέση του προέδρου. Πρόκειται για ξεκάθαρη επίδειξη ισχύος, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη δυνατότητα στο συνέδριο, σαν ανώτατο όργανο του κόμματος, να αποδεχθεί την υποψηφιότητα του Κασσελάκη.

Ο Κασσελάκης από τη μεριά του εξαπολύει σφοδρή πολεμική σε εκείνους που τον απέκλεισαν, σε εκείνους δηλαδή που συγκροτούν -κατά κύριο λόγο- τη φρουρά του Τσίπρα. Καταγγέλλει πως οι αποφάσεις της ΚΕ είναι έωλες αφού το σώμα δεν βρισκόταν σε απαρτία, πως δεν πραγματοποιήθηκαν καταμετρήσεις κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών και πολλά ακόμα τραγελαφικά που καταδεικνύουν, ωστόσο, το βάθος της αποσύνθεσης που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εξελίξεις αυτές θέτουν τώρα εν αμφιβόλω ακόμα και την πραγματοποίηση του συνεδρίου. Αυτοί που προχώρησαν στην καθαίρεση και τον αποκλεισμό του Κασσελάκη, βλέποντας τώρα πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του στο συνέδριο, αφήνουν να εννοηθεί πως το συνέδριο, στο οποίο ορκίζονται, δεν αποκλείεται ακόμα και να ματαιωθεί. Στο όνομα της δημοκρατίας και της αριστεράς, χειροκρότησαν τις αντιδημοκρατικές αλλαγές που επέβαλε ο Τσίπρας με τη διαβόητη εκλογή προέδρου από τη βάση, στην προσπάθειά του να μετατρέψει το ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αρχηγικό κόμμα. Διαδικασίες που καμία σχέση δεν έχουν με τα κόμματα της Αριστεράς, τη συγκρότηση και τη δημοκρατική λειτουργία τους. Τώρα εγκλωβισμένοι στο αδιέξοδο που οι ίδιοι δημιούργησαν, για μια ακόμα φορά στο όνομα της δημοκρατίας, της αριστεράς και των ιδανικών της, προχωρούν σε κάθε είδους μηχανορραφίες. Υιοθετούν αντιδημοκρατικές πρακτικές και μεθοδεύσεις για να αποκλείσουν τον πρόεδρο που οι ίδιοι ξήλωσαν και ο οποίος εκλέχτηκε μέσα από διαδικασίες που οι ίδιοι χειροκρότησαν. Οι υπέρμαχοι της… Δημοκρατίας «ανανεωτές», φτάνουν στο έσχατο σημείο εξευτελισμού, να αποκλείσουν τον Κασσελάκη από τις εκλογές, γιατί προφανώς υπολογίζουν ότι θα ξαναεκλεγεί και θα πάρει για δεύτερη φορά το ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι παράγωγο της γενικότερης ιδεολογικοπολιτικής κρίσης και παρακμής στην οποία έχει περιέλθει. Η περίφημη «ανανέωση», που ύψωναν σαν ιδεολογικοπολιτική σημαία τους εδώ και δεκαετίες, ήταν αυτή που πρώτα οδήγησε το ΣΥΡΙΖΑ στη μνημονιακή όχθη μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα, αμαυρώνοντας και ρίχνοντας λάσπη στην Αριστερά και τους αγώνες του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται στην ολική χρεοκοπία, οι «ανανεωτές», η φρουρά του Τσίπρα, δεν διστάζουν να φάνε ακόμα και τις σάρκες τους προκειμένου να επιβιώσουν πολιτικά.

Πολιτικοί τυχοδιωκτισμοί του Τσίπρα

Την εμφάνισή του έκανε για πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό ο Τσίπρας ο οποίος ανακοίνωσε, μέσω του Ινστιτούτου «Τσίπρα» που δημιούργησε, πως πραγματοποιεί πολιτική εκδήλωση με θέμα την ακρίβεια, την προοπτική της οικονομίας και τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις. Μια εκδήλωση την οποία συντονίζουν τα «πρώτα βιολιά» της Καθημερινής, του ΣΚΑΪ και του ΣΤΑΡ και την οποία, ανάμεσα στους άλλους, πλαισιώνουν και πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όπως η Κατσέλη και ο Χριστοδουλάκης.

Η χρονική περίοδος στην οποία πραγματοποιείται η εκδήλωση αυτή, μέσω του εμφυλίου πολέμου που έχει ξεσπάσει στο κόμμα που ηγήθηκε ο Τσίπρας, μόνο τυχαία δεν είναι. Όπως δεν είναι τυχαία ούτε η επιλογή των προσώπων που πλαισιώνουν την εκδήλωση. Όλα αυτά μαζί υπογραμμίζουν πως ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό και στην προσπάθεια της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης να αναμορφώσει το σοσιαλδημοκρατικό πυλώνα. Ρίχνει γέφυρες επικοινωνίας και συμφιλίωσης με τα οικονομικά κέντρα προκειμένου να βρει στηρίγματα στην προσπάθειά του αυτή, την ώρα που στο κόμμα του βαθαίνει η κρίση και η παρακμή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ βλέποντας τη λαϊκή οργή να φουντώνει εξαιτίας της αντιλαϊκής της πολιτικής, αλλά και τους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς να μεγαλώνουν, αισθάνεται σίγουρα μια σχετική ανακούφιση από το κατάντημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι έχει το ελεύθερο να αλωνίζει σκορπώντας τη φτώχεια, την ανέχεια, σέρνοντας τη χώρα στα επικίνδυνα φιλοπόλεμα σχέδια των αμερικανο-ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών. Οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα δεν έχουν κανένα λόγο να περιμένουν λύση στα ζωτικά τους προβλήματα από αυτόκλητους σωτήρες και πολιτικούς τυχοδιώκτες σαν τον Τσίπρα, ούτε φυσικά από τις διεργασίες που συντελούνται στα επιτελεία της μεγαλοαστικής τάξης για την ανασύσταση του σοσιαλδημοκρατικού πυλώνα. Οι διεργασίες αυτές έχουν σαν στόχο να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια στις γνωστές μυλόπετρες του αστικού διπολισμού. Η πραγματική διέξοδος για το λαό και τους εργαζόμενους βρίσκεται στο δρόμο του ανυποχώρητου μαζικού αγώνα, βάζοντας στην προμετωπίδα τα ζωτικά τους συμφέροντα και διεκδικήσεις.