Οι υποσχέσεις…
Τον ελάχιστο χρόνο που επέλεξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης- να μιλήσει για το ζήτημα της υγείας, επιχείρησε να «χρυσώσει το χάπι» της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με αόριστες υποσχέσεις και θολές εξαγγελίες. Ειδικότερα, ανέφερε την πρόσληψη 1.000 γιατρών και 4.000 νοσηλευτών τους επόμενους μήνες, την αύξηση 10% που πραγματοποιήθηκε στους μισθούς του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού το 2023, ενώ χρησιμοποίησε το παράδειγμα της ανοικοδόμησης μιας πτέρυγας της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη (η οποία είχε καεί) για να τονίσει τις αντίστοιχες «παρεμβάσεις» που θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση στην υγεία το επόμενο διάστημα.
Υποχρηματοδότηση Υποστελέχωση του ΕΣΥ
Τόσο η εικόνα που έδωσε, όσο και οι υποσχέσεις που έταξε ο πρωθυπουργός βρίσκονται πολύ μακριά από την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, αλλά και ο λαός μας που μαζί με την ακρίβεια, τη φτώχεια και την ανεργία βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πλήρως υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτημένο δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Θυμίζουμε ότι ήταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που σε όλους τους προϋπολογισμούς που κατέθεσε και ψήφισε κατά τη διακυβέρνησή της -ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας- όχι μόνο δεν αύξησε τις δαπάνες για την υγεία, αλλά τις μείωσε σημαντικά, με άμεση αντανάκλαση στη λειτουργία των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα.
Τα κενά και οι προσλήψεις
Οι 5.000 (άμεσες) προσλήψεις και η εξαγγελία από το υπουργείο Υγείας για 10.000 συνολικά αποτελούν πραγματικά «ασπιρίνη για τον καρκίνο». Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, μόνο το 2022 αποχώρησαν 5.000 υγειονομικοί, 3.800 μόνιμοι και 1.200 συμβασιούχοι, ενώ το 2023 -τους πέντε πρώτους μήνες που διατίθενται στοιχεία- αποχώρησαν 1.526 μόνιμοι υγειονομικοί και 480 συμβασιούχοι. Σε 17 μήνες δηλαδή αποχώρησαν 7.000 υγειονομικοί! Αν προστεθούν σε αυτούς τα κενά που προϋπήρχαν, καθώς και οι χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις των προηγούμενων χρόνων, αντιλαμβάνεται κανείς πως οι 5.000 ή οι 10.000 προσλήψεις βρίσκονται πολύ πίσω από τις ανάγκες των νοσοκομείων.
Η πραγματικότητα…
Ενδεικτικό για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία σε ό,τι αφορά στη στελέχωσή τους είναι το γεγονός πως αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ εργάζονται περίπου 20.000 συμβασιούχοι γιατροί και νοσηλευτές, τους οποίους η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να μονιμοποιήσει, διατηρώντας ένα καθεστώς εργασιακής ομηρίας και επισφάλειας. Ταυτόχρονα, η δυνατότητα που δόθηκε στους ιδιώτες γιατρούς να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στα δημόσια νοσοκομεία είναι επίσης αποκαλυπτική για το μέγεθος του προβλήματος της έλλειψης προσωπικού. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μία από τις πρώτες νομοθετικές πράξεις της κυβέρνησης της ΝΔ μετά τις εκλογές του Ιουνίου ήταν η δυνατότητα στελέχωσης των ασθενοφόρων με πυροσβέστες, στρατιωτικούς, ακόμη και εργαζόμενους στους δήμους. Αποτελεί το λιγότερο εμπαιγμό και κοροϊδία να μιλάει για «αναβάθμιση» του ΕΣΥ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο πρωθυπουργός, τη στιγμή που αφήνουν το ΕΚΑΒ να λειτουργεί χωρίς …διασώστες και εργαζόμενους που διαθέτουν στοιχειώδεις γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών σε ασθενείς!
Διαρκείς και υποχρεωτικές μετακινήσεις για την κάλυψη των χιλιάδων κενών
Τους τελευταίους μόνο μήνες είναι εκατοντάδες οι καταγγελίες αγροτικών ιατρών, αλλά και άλλων υγειονομικών, σχετικά με την κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στη δημόσια υγεία. Εντελώς υποστελεχωμένα νοσοκομεία εφημερεύουν δίχως βασικές ειδικότητες και με ελάχιστες διαθέσιμες κλίνες, ενώ γιατροί μετακινούνται υποχρεωτικά από τη μια υγειονομική δομή στην άλλη προκειμένου να «καλυφθούν υπηρεσιακές ανάγκες». Αγροτικοί ιατροί αποσπώνται από τις θέσεις τους ώστε να καλύψουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών νοσοκομείων, τα οποία τις περισσότερες φορές εφημερεύουν χωρίς καν την παρουσία ειδικευμένων επιμελητών. Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία παραμένουν δίχως μόνιμους ιατρούς, εξοπλισμό και υποδομές.
Οι διαρκείς μετακινήσεις αγροτικών ιατρών από τη μία θέση στην άλλη, σε ένα νοσοκομείο αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το χώρο ευθύνης τους, πολλές φορές με δικά τους έξοδα χωρίς καμία οικονομική κάλυψη ή ενίσχυση, υπογραμμίζουν το μέγεθος της υποκρισίας της κυβέρνησης της ΝΔ για το ΕΣΥ. Η κατάσταση είναι πλέον επικίνδυνη, τόσο για τους ίδιους τους γιατρούς, λόγω των εξοντωτικών ωρών εργασίας χωρίς ανάπαυση, αλλά κυρίως για τους ίδιους τους ασθενείς, που περιμένουν αρκετές ώρες στους χώρους αναμονής των επειγόντων περιστατικών, ελπίζοντας ότι θα τους εξετάσει κάποιος ειδικός ιατρός και ότι θα λάβουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας. Στον αντίποδα, οι ήδη υπάρχουσες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα αγροτικά ιατρεία, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία εντείνονται περαιτέρω από αυτές τις μετακινήσεις.
Οι παραιτήσεις υγειονομικών ξεσκεπάζουν τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες
Από την πανδημία και ύστερα, τα κύματα εκατοντάδων και χιλιάδων παραιτήσεων γιατρών και νοσηλευτών αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές δομές στην Ελλάδα. Τα υπερεντατικοποιημένα ωράρια, οι αλλεπάληλες εφημερίες, η μισθολογική καθίζηση έχουν δημιουργήσει απάνθρωπες συνθήκες εργασιακής γαλέρας για το υγειονομικό προσωπικό στη χώρα μας. Στη βάση αυτή, προστίθενται διαρκώς χιλιάδες αιτήσεις για παραίτηση από γιατρούς και νοσηλευτές προκειμένου να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα ή σε άλλους κλάδους. Εκεί έχουν καταντήσει τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία εκείνοι που διατείνονται πως «επιβραβεύουν» τους «ήρωες» της πανδημίας.
Ακόμη και η αύξηση 10% που πραγματοποιήθηκε το 2023 στους μισθούς των υγειονομικών όχι μόνο δε φτάνει, αλλά απέχει πολύ για να καλύψει τις απώλειες από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, από το τεράστιο κύμα πληθωρισμού εξαιτίας της ακρίβειας, αλλά ακόμη και από τις περικοπές μισθών που πραγματοποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, οι μισθοί παραμένουν ακόμη και μετά την πολυδιαφημισμένη αύξηση της κυβέρνησης κάτω από το επίπεδο του 2011. Όταν το υγειονομικό προσωπικό στις δημόσιες δομές υγείας αναγκάζεται να δουλέψει σε τέτοιες απαράδεκτες συνθήκες σαν τις παραπάνω και να οδηγείται σε διαρκή εργασιακή και οικονομική απαξίωση, οι παραιτήσεις αποτελούν λογική συνέχεια της πολιτικής διάλυσης του ΕΣΥ.
Και στο βάθος …ενίσχυση των ιδιωτών-εμπόρων της υγείας
Όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την κατεδάφιση του ΕΣΥ διαδέχτηκε και διαδέχεται η συνεχής ενίσχυση των ιδιωτικών αρπαχτικών στον χώρο της υγείας. Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση στην πανδημία όχι μόνο δεν προχώρησε σε επίταξη κλινών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά έδωσε και έκτακτες ενισχύσεις για να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν σε βάρος του δοκιμαζόμενου λαού μας.
Παράλληλα, η υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με αποτέλεσμα χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία να μετατίθενται και να προγραμματίζονται μετά από πολλούς μήνες έχει υποχρεώσει χιλιάδες ασθενείς να απευθύνονται στα ιδιωτικά νοσοκομεία, χρυσοπληρώνοντας σε αυτές τις ούτως ή άλλως δύσκολες συνθήκες, για να μπορέσουν να …ζήσουν! Από την άλλη, οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που προβλέπει ο τελευταίος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση για την υγεία, είναι δεδομένο πως -εκτός από την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα- αργά ή γρήγορα θα επιχειρήσει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, κατεύθυνση που υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και επιβάλλουν από κοινού οι ιμπεριαλιστές και η ντόπια ολιγαρχία του πλούτου.
Μαζικός λαϊκός αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής του λαού
Σε αυτές τις συνθήκες, που ο λαός μας δοκιμάζεται καθημερινά από την πολιτική της ακρίβειας, της φτώχειας και της ανεργίας, που βλέπει τις περιουσίες του να καταστρέφονται από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας απαξιώνεται διαρκώς, η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Οι εργαζόμενοι στην υγεία και συνολικά το εργατικό-λαϊκό κίνημα χρειάζεται να πάνε κόντρα στο κλίμα μοιρολατρικής αποδοχής της κατάστασης που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση, μετατρέποντας την υγεία του λαού σε εμπόρευμα, αλλά και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που μπροστά σε αυτή την τραγική κατάσταση και μετά τις εξαγγελίες-κοροϊδία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, προγραμματίζουν πανυγειονομική κινητοποίηση στις 2 Νοέμβρη! Μέσα από τη συσπείρωση και μαζικοποίηση των σωματείων τους, μέσα από τη συμπόρευση με τον λαό και τη νεολαία, με πίστη στο δίκιο των αιτημάτων τους, με ανυποχώρητους και παρατεταμένους μαχητικούς αγώνες, οι υγειονομικοί μπορούν να ανατρέψουν την κυβερνητική πολιτική που κατεδαφίζει το ΕΣΥ, για να δουλεύουν με ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες σε ένα σύστημα υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν.